ARC18: Bioklas Fort V - BC architects & studies

De Bioklas is een project waarbij BC architects & studies lokale en natuurlijke materialen op een duurzame manier gebruikt, waarbij het bouwproces evenzeer deel uitmaakt van het ontwerp. De dragende boogstructuren uit lokaal ontgonnen klei en een zichtbare buitenisolatie uit kalkhennep tonen de eenvoud van het ontwerp dat in een participatief bouwproces werd uitgevoerd.

Toelichting: BC architects & studies

Het Masterplan van deze site heeft de ambitie om Fort 5, een sterker op de kaart te zetten. De bioklas is voor veel kinderen en volwassenen uit Edegem een waar begrip. Deze klas is echter aan vervanging toe, en daarbij wordt de ambitie hoger gelegd: de nieuwe bioklas zal kaderen in een 'ontvangstgebouw', een plek voor natuureducatie voor de hele Antwerpse zuidrand.

Het ontwerp interpreteert de bestaande hangar als een Hortus Conclusus, waarbij de bestaande muren opgevat worden als echter tuinmuren. De hallen rondom het gebouw zullen in een tweede fase met verschillende vegetaties ingevuld worden. Zo zullen er rustige en meer begroeide zones zijn met kwetsbare planten en een biopoel, ideaal als studie-object voor de bioklas.

Het Regiohuis reflecteert deze educatieve aanpak in haar architectuur van radicale duurzaamheid en participatie. Geïnspireerd op de originele massieve booggewelven van het Fort, werd er gekozen voor gemetste boogstructuren, zij het dan wel in lokale aarde (Boomse klei) via de techniek van Compressed Earth Blocks (gecompresseerde leemstenen). Daarover ligt een isolerende afwerkingslaag van kalkhennep, waarmee dit een CO2-negatief gebouw is. Slechts 2 constructietechnieken definiëren de bovenbouw: een eerlijke, minimale en educatieve architectuur.

19000 leemstenen werden geproduceerd in een 3 weken durende workshop, en 312 m2 kalkhennep werd geplaatst in een 2 weken durende workshop: samen waren er 150 vrijwilligers die werkten en leerden met dit project.