ARC18: De Lat - Plankstaal

Van PLANKSTAAL is de nieuwe wandlamp 'De Lat'. Voor het maken van deze lamp is PLANKSTAAL een verbinding aangegaan met cliënten van een forensisch psychiatrisch centrum. De wandlamp wordt gemaakt aan de hand van een nieuwe leermethode, waarbij gebruik gemaakt wordt van bijpassende mallen. Je kunt de meubels van PLANKSTAAL herkennen aan de een eenvoudige, maar strakke constructie van planken en staal. Het is een wisselwerking tussen staal en planken en tussen bedenker en makers.

Toelichting: Plankstaal

PLANKSTAAL vindt dat iedereen recht heeft op een eigen plek in onze maatschappij. De meubels van PLANKSTAAL zijn met veel liefde en zorg gemaakt door mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Zo maakt PLANKSTAAL meubels die ertoe doen omdat de makers ertoe doen. Het doel is de makers een podium te geven waarop ze hun eigen kwaliteiten laten inzien.

Plankstaal is meer dan een meubel. Omdat er voor deze diverse groep binnen een beschutte werkplaats geen leermethode is, heeft PLANKSTAAL er een ontwikkeld. Door deze leermethode is het voor elke deelnemer mogelijk aan het meubel te werken. Plankstaal zorgt voor zichtbaarheid en vertelt op een positieve manier het verhaal van de beschutte werkplaatsen. Zo draagt Plankstaal bij aan een samenleving waarin meer mensen meedoen.

Onze methode kent 4 M’s:

Mensen – We denken niet vanuit beperkingen en indicaties, maar vanuit de mensen: wat ze graag willen leren en wat ze kunnen maken. Het talent van de deelnemers en de drang om te groeien, vormt steeds het uitgangspunt voor het ontwerp van het meubel.

Methode – Plankstaal hanteert een leermethode die is ontwikkelt door Mira Nasruddin. Door alle stappen in het maakproces van het meubel behapbaar te maken en grafisch te vertalen, is het voor iedere deelnemer binnen de werkplaats mogelijk te leren en een bijdrage te leveren aan het meubel. Plankstaal stimuleert samenwerking tussen verschillende beschutte werkplaatsen. Dit doen we door met twee werkplaatsen tegelijk aan een meubel te werken.

Meubel – De ontwikkelde meubels verbeelden dat mensen er toe doen. Samen met de makers zoeken we intensief naar passende en uitvoerbare mogelijkheden. Voor iedere werkplaats en iedere maker is dat anders. Het plezier van het samen maken, presenteren en leren staat voorop. De meubels zijn met vakmanschap, tijd en aandacht gemaakt.

Maak kennis – Via de meubels vertellen we het verhaal van de makers en geven we hun talent een podium. De makers van de werkplaats spelen de hoofdrol. Ook het Maliegilde en 50/50 Wood krijgen via de Plankstaal-meubelen de nodige aandacht en kunnen zich zo profileren als productiepartners. Tijdens beurzen/tentoonstellingen komen de makers samen en ontstaan onverwachte ontmoetingen met de kopers. Hierbij ontstaan nieuwe verbindingen.

De Lat

Wandlamp De Lat is ontstaan uit een samenwerking tussen mij en de cliënten van een houtwerkplaats in een kliniek. De salontafels van ‘De Wissel’ wordt gemaakt door Utrechtste deelnemers van Utrechts Hout. Wandlamp De Lat wordt gemaakt door een kliniek in de buurt van Amsterdam van Amsterdams hout. Er is dus een nieuw meubel ontstaan dat wordt gemaakt in een nieuwe provincie. Het doel is om meer bijzondere meubels te maken aan de hand van nieuwe leermethodes.

Wie is Plankstaal

PLANKSTAAL is geboren uit de handen van Mira Nasruddin (25). Zij heeft deze zomer haar opleiding Ruimtelijk Ontwerp afgerond aan de HKU. Voor haar afstudeerproject wilde ze niet alleen een eindproduct maken. Ze wilde de makers achter een product een podium geven. Mensen bij wie dit podium te vaak ontbreekt. Met haar afstudeerproject PLANKSTAAL maakt Mira haar debuut als productontwerper.