Toelichting: atelier PRO architekten
Ruimtelijke en sociale cohesie
WVO Zorg heeft met de transformatie van de voormalige scheepswerf van Vlissingen betekenis toegevoegd aan het lokale industriële erfgoed. Dankzij de locatiekeuze blijft het contact tussen de bewoners en de stad in stand.
De kracht van Scheldehof is dat het niet alleen een woonzorgcentrum voor ouderen is. Naast de nieuwe woon- en zorgfuncties en de verscheidenheid aan woningen, is ook een verwaarloosd stuk stad aangeheeld. De voorzieningen zijn niet alleen voor de bewoners maar kunnen door iedereen uit de omgeving gebruikt worden. Scheldehof trekt mensen aan.
Flexibiliteit
In de toekomst kunnen de aanleunwoningen ook aan jonge gezinnen worden verhuurd, of de appartementen aan alleenstaanden, voor een natuurlijke, mooie mix tussen oud en jong. De woningen zijn alle levensloopbestendig ontworpen; een wooncomplex met toekomst!
Interieur
Uitgangspunt was om een huiselijke, authentieke sfeer te creëren en het karakter van een ‘zorginstelling’ te vermijden. In de nieuwbouw is het interieur voor mensen met dementie ontworpen. Door een veilige wandelomgeving rond een wintertuin, kunnen de bewoners vrijelijk ‘buitenshuis’ rondlopen. Het interieur is stoot-proof. Er is ruimte voor het eigen verleden van de bewoner. Speciale materialen zijn gebruikt om de tastzin van dementerenden te prikkelen.
In de Plaatwerkerij staat nog altijd de industriële scheepswerf centraal. Overal lopen enorme stalen balken en staan zware stalen kolommen. Oude schuifdeuren waar schepen ooit doorheen schoven, geven nog een idee van de schaal en ruigheid. Staalraamwerken met metselwerkvulling benadrukken het industriële karakter. In het interieur is dat karakter terug te vinden, met hedendaags comfort.