ARC18: Herbestemming Polygonale loods Tilburg - Zecc Architecten

De Polygonale Loods is een icoon van de Nederlandse spoorwegarchitectuur. Het zeldzame gebouw heeft een tweede leven gekregen als publieke en culinaire ontmoetingsplaats. De Polygonale Loods is de aanjager van Spoorzone013. De naam van het gebouw verwijst naar het veelhoekige gebogen ontwerp. De gevels van de sikkelvormige hal zijn opgetrokken in een ranke staalconstructie met glazen puien en een gemetselde borstwering.

Toelichting: Zecc Architecten

De grote deuren van de Polygonale Loods staan weer open! Vroeger werden via een enorme draaibrug locomotieven naar binnen gereden voor onderhoud. Nu is het een publiek toegankelijk gebouw, pal naast het station en de motor voor de nieuwe ontwikkelingen aan de noordzijde van het spoor. De loods van glas en staal is getransformeerd tot een unieke horecagelegenheid met restaurant en een vrij indeelbare evenementenruimte.

In 1929 werd de reparatiewerkplaats voor locomotieven in Tilburg uitgebreid met een elektrisch aangedreven draaischijf. Hiermee konden de locomotieven in de beperkte ruimte van spoor wisselen. De Polygonale Loods werd in 1937 gebouwd.

In de grote open ruimte van de Polygonale Loods is één organiserend object gezet. Het is zo geplaatst dat de loods in twee gedeelten te gebruiken is. Een gedeelte als restaurant/wijnbar en het andere deel is voor multifunctioneel gebruik. Het object omvat ondersteunende voorzieningen en laat de rest van de ruimte open. Het volume is los gehouden van de gevels waardoor de doorlopende polygonale ruimte van het monument nog altijd te ervaren is. Door de verspringingen vormt het een mooi contrast met de harde architectuur in de loods van glas en staal.