ARC18: Kantien van Tous Kerkrade - Buro de Munck

Het architectonisch vertalen van een horecaconcept. Het realiseren van drie verdiepingen ieder met een eigen sfeer en beleving zonder de samenhang te verliezen. Op de laatste plaats zeker niet onbelangrijk het binnen en buiten met elkaar verbinden.

Toelichting: Buro de Munck

Kantien van Tous
‘Zien en gezien worden’

Bij ons kwam de vraag een voormalig horecagebouw te revitaliseren naar een eigentijds gebouw.

Het in 1963 gerealiseerde modernistisch bankgebouw bezat een uitgesproken expressie welke paste bij de toenmalige stadsvernieuwing, florerend in de tijd van de mijnen. Waar de traditioneel verticaal georiënteerde gebouwen plaats maakten voor het horizontaal georiënteerd modernisme

Gedurende de economisch mindere tijden in de jaren 80, besloot men in een hang naar het traditionele, de elders gesloopte geven van café de “sjlaagboom” deels voor het gebouw te plakken.

De huidige vraag was het horecaconcept architectonisch te vertalen. Niet zozeer allen programmatisch maar ook conceptueel. Eenvoudig eten van uitstekende kwaliteit en gevoel voor detail. Het realiseren van drie verdiepingen ieder met een eigen sfeer en beleving zonder de samenhang te verliezen. Op de laatste plaats zeker niet onbelangrijk het binnen en buiten met elkaar verbinden.

De begane grond en de eerste verdieping worden ruimtelijk verbonden door een grote pui. Deze is een patchwork in de vlakke gevel welke op verschillende manieren geopend kan worden naar de openbare ruimte. Het binnen en buiten vloeit zo in elkaar over. De tweede verdieping is een separatie ruimte ingericht als skybar, met uitzicht over het hele plein. Visa verse is deze bovenverdieping vanuit het hele plein zichtbaar.

Het interieur is geheel op maat gemaakt. Een combinatie van staal en hout, ingetogen met oog voor detail. De interieurkleuren zijn Asynchroon in vlakken aangebracht, doorlopend over de verschillende verdiepingen waardoor één totaalconcept ontstaat met een eigen uitgesproken sfeer.