toelichting door TWA Architecten
De Blokhuispoort is sinds 1499 deel van Leeuwarden. Het diende eerst als dwangburcht, daarna als gevangenis. Het huidige complex is tussen 1870 en 1895 gebouwd en dient nu als cultureel ontmoetingspunt. Dit eerder afgesloten deel van de stad is openbaar en toegankelijk geworden.
De gevangenis sloot in 2008 zijn deuren. Tijdelijke verhuur aan kleine bedrijven zorgde ervoor dat het complex niet leeg kwam te staan. In 2014 heeft BOEi de Blokhuispoort gekocht met als doel het ontwikkelen van een cultureel ontmoetingspunt. Een uitdaging was het openbaar maken van een gesloten en monumentaal complex. Een plek die lang van de stad afgesloten was. De beslotenheid dient behouden te blijven, maar ook is er de inkijk in wat er nu allemaal gaande is binnen de muren. Het is een ingreep die verder gaat dan alleen het gebouw. Het gebouw is onderdeel geworden van de stad, maar heeft zijn besloten karakter behouden.
Monografie Stadsbibliotheken
De bibliotheek is al lang niet meer een plek waar je alleen naartoe gaat voor een boek. Het is de nieuwe huiskamer van de stad. In deze monografie bespreken we vijf actuele projecten.
Architectonisch is gekozen om zoveel mogelijk te bewaren, de nieuwe aanpassingen duidelijk te maken en sporen van eerdere aanpassingen (en architecten) zichtbaar te laten, ook de heel recente. Er is gekozen voor enkele krachtige ingrepen om nieuwe functies en de voor sommige gebruikers noodzakelijke openheid te faciliteren, passend bij het karakter en de schaal van het complex. De huisstijl geeft de verschillende gebouwdelen een gezamenlijke identiteit. Zo is de eenheid en het utilitaire karakter bewaard gebleven.
De herbestemming heeft een nieuwe impuls aan het complex gegeven. Het is open, licht en toegankelijk. Het is écht een onderdeel van de stad geworden.