ARC18: Scheidingswand van getekend glas - Antoinette-Art

De essentie van mijn project is om een bijzonder, vooral uniek ontwerp te integreren in een gebouw. Het object is gemaakt van meerdere lagen glas welke individueel getekend en gebrand zijn. Hierdoor ontstaat een bijzonder uniek werk dat naast het gegeven dat het als scheidingswand kan dienen ook een geïntegreerd kunstwerk is. Het is speels, speelt met licht en schaduw. Door zijn speelsheid is er telkens iets nieuws te ontdekken en verandert de ruimte in een levendig interieur.

“Het gaat om anders kijken, keuzes maken of juist loslaten”
Antoinette C.H. brengt haar abstracte pentekeningen tot leven
Door Marjolein Blaauwbroek

Lijnen, kronkels, zonder plan, intuïtief, zonder begin, zonder einde. Al ruim vijf jaar tekent Antoinette C.H. bijna elke dag. Ze laat alles achter zich. Enkel nog haar pen, papier en bewegingen. De lijnen blijven bewegen, maar staan stil. De lijnen zijn abstract, maar roepen tegelijkertijd landschappelijke en menselijke beelden op.

Ambacht, esthetiek en ruimtelijkheid zijn dé sleutelwoorden binnen het oeuvre van Antoinette (1964). Ze is continu op zoek naar nieuwe materialen, vormen en disciplines. Ze bekijkt alles van meerdere kanten en is nooit uitgeleerd. Jaren geleden studeerde Antoinette facilitair management, natuurgeneeskunde en traditionele Chinese geneeskunde. De oosterse invloeden hebben zich diep geworteld in haar lichaam en zijn daardoor nog steeds subtiel met haar kunstwerken verweven.

Experiment

Antoinette laat zich leiden door haar werk. De pentekeningen ontwikkelen zichzelf. Een van de tekeningen belandde op een lamp, waardoor de achterkant zich openbaarde. Hetzelfde lijnenspel toonde een ander beeld. Vanuit haar natuurlijke drang naar experiment ging ze op onderzoek uit. Hoe kun je de achterkant tonen zonder de voorkant te verstoppen? Ze bedenkt niets, haar ideeën ontstaan door te doen. Via tekenen op doorzichtige papiersoorten kwam Antoinette uiteindelijk uit bij glas.

Kwetsbaarder dan ooit

Glas is het gladste materiaal dat je kunt bedenken en tegelijkertijd is de inkt kwetsbaarder dan ooit. Eén veeg en de lijnen zijn een vlek. Eén stofje en de plaat is niet meer clean. Eén afdwalende gedachte en ze kan opnieuw beginnen. Deze focus brengt haar tijdens het maakproces in een hoger bewustzijn.

Altijd in beweging

Laag voor laag bouwt Antoinette haar werken op. Als ze tevreden is brengt ze de glasplaten naar een glasatelier om de inkt in het materiaal te laten bakken. Meerdere platen boven elkaar zorgen voor een ruimtelijke ervaring van de tekening. De objecten hebben geen voorkant, geen achterkant en geen boven- of onderkant. De tekeningen vertellen in deze vorm niet een verhaal, maar zijn net als het leven altijd in beweging. De lichtval is continu anders en elke blik toont een andere compositie.

Geëvolueerd

De tekeningen en glasobjecten worden samen gepresenteerd. Hierdoor gaan de werken onderling een dialoog aan en wordt het duidelijk dat de lijnen op het glas handmatig zijn getekend. Het proces openbaart zich. Want Antoinettes werk gaat over zien en ervaren. Welke lijnen koppel je aan elkaar? Welke vlakken geef je aandacht als je naar het werk kijkt? Het gaat om anders kijken, keuzes maken of juist loslaten. Is dit moderne kalligrafie? De eeuwenoude Aziatische techniek geëvolueerd naar een nieuwe vorm.