ARC18: Prinses Máxima Centrum, Utrecht - LIAG Architecten en bouwadviseurs

In het Prinses Máxima Centrum komen zorg en onderzoek op het gebied van kinderoncologie samen. De architectuur ondersteunt de doelstelling van dit nationaal centrum maximaal, namelijk 100% genezing en optimale levenskwaliteit. In dit gebouw gaan niet alleen de kinder- en onderzoekswereld naadloos in elkaar over, maar ook de binnen- en de buitenwereld. Dit kinderoncologisch centrum straalt optimisme uit.

Hoe ziet een ziekenhuis voor kinderen eruit? Hoe ervaar je zo’n omgeving, waar je als kind niet zou willen zijn, toch als prettig? Deze vragen stonden centraal tijdens het ontwerpproces. Het gebouw straalt ‘optimisme’ en warmte uit, en zet kracht bij de doelstelling van het Prinses Máxima Centrum. Het centrum is bovendien zeer kindvriendelijk vormgegeven: De ‘kinder’ maat is als menselijke maat gehanteerd. De kleuren hebben een positieve invloed op het welbevinden van de jonge patiënten. Het uitgangspunt was om voor hen een ‘thuis’ te maken, waar zij ‘kind’ kunnen zijn.

Prinses Maxima Centrum Utrecht
Ronald Tilleman en Derako/Peter de Ruig

Gebouw straalt optimisme uit

De vormgeving van het Prinses Máxima Centrum is voor kinderen herkenbaar: De witte gevel verwijst naar de witte jassen die de medische professionals dragen. De gekleurde, verticale banden – die refereren aan het wetenschappelijk onderzoek dat hier (ook) plaatsvindt, zoals het analyseren van DNA – maakt de façade dynamisch. Het vrolijke gevelbeeld prikkelt bovendien hun nieuwsgierigheid: Dit aanzicht verandert continu en is afhankelijk van hun positie ten opzichte van het gebouw.

Binnen- en buitenwereld

Tussen binnen en buiten is een sterke relatie aanwezig, vooral door de vele uitzichten en ‘groene’ doorzichten. Het landschap wordt in het gebouw getrokken. Natuurlijke materialen zijn in het interieur verwerkt. Tevens heeft elk bouwblok een binnentuin gekregen. Het kinderoncologisch centrum is open en licht in opzet. De seizoenen, het dag- en nachtritme en de invloeden van het weer kunnen zodoende ook intensiever door de jonge patiënten worden ervaren. De architectuur ondersteunt het genezingsproces van de zieke kinderen. Een ‘healing environment’ is gerealiseerd.