ARC17 Innovatie: Wonen in de etalage - Molenaar & Co architecten

In Rotterdam staan zo'n 670 compacte winkelpanden structureel leeg. De panden zijn her en der verspreid in woonwijken. Gezien hun ligging buiten de detailhandelcentra en hun bescheiden afmetingen is de kans dat zij weer ingevuld worden als winkel klein. De gemeente Rotterdam ging op zoek naar jonge architecten met een vernieuwende aanpak om winkeltransformatie te stimuleren. Daarbij ging het nog niet om een concreet ontwerp, maar om een onderscheidende visie.

Vaak staan de winkelpandjes op ‘ankerpunten’ in de wijk – op hoeken of langs de hoofdstraat. Dit maakt langdurige leegstand van deze panden extra jammer. De gemeente Rotterdam stimuleert de transformatie van deze winkelpanden naar stadswoningen door het programma ‘Wonen in Winkels’. De winkelpanden worden als kluswoning aangeboden aan de toekomstige bewoners. De panden worden verkocht met een ‘architectencheque’ van € 2000, bedoeld als eerste stimulans voor bewoners om hier samen met een architect hun droomhuis van te maken.

Molenaar & Co architecten is ervan overtuigd dat het transformeren van winkels kan resulteren in woningen met bijzondere kwaliteiten. Het verbouwen van een karaktervol of juist vervallen winkelpand is een kans om een woning helemaal op maat te maken: een uniek (werk-)woonhuis, ingericht naar de wensen van de nieuwe eigenaar en met meerwaarde voor de buurt. Zo biedt winkeltransformatie kansen, ook voor Rotterdam. Het is een toevoeging aan de diversiteit van het woonaanbod in de stad en vormt een versterking van de binding van bewoners met de wijk.

Speciaal voor deze opgave stelde architect Roel van Tatenhove van Molenaar & Co architecten een bijzondere aanpak voor. Uitgangspunt is dat elke opdrachtgever anders is: andere wensen, andere talenten. Als architect willen we van méérwaarde zijn. Bij klushuizen is de essentie dat bewoners veel zelf bepalen, kiezen en klussen. Als architect hoef je niet alles voor te kauwen – we willen juist aanvullend zijn daar waar de opdrachtgever wel wat hulp kan gebruiken. Bijvoorbeeld bij het blootleggen van verborgen kwaliteiten en het oplossen van praktische vragen. De verwachte werkzaamheden zijn door het bureau geprijsd door middel van een puntensysteem. De koper kan naar eigen inzicht tot twintig punten betalen met de architectencheque. Op deze manier kan de bewoner zo optimaal mogelijk de diensten inrichten naar zijn wensen. Zo is de architect van meerwaarde voor de ruimtelijke kwaliteit in het interieur en de uitstraling naar de buurt.

Zie ook het filmpje waarin Roel toekomstige bewoners oproept om te durven dromen.

https://www.youtube.com/watch?v=S476cQ03rCY&feature=youtu.be