ARC17 Detail: Bijeenkomstgebouw voor agrarisch-, natuur- en milieueducatie - Van Laarhoven Combinatie Architecten

De opdracht vanuit de opdrachtgeefster: Een zo duurzaam mogelijk gebouw, gebruikmakend van ecologische en gezonde materialen, waardoor een gezonde omgeving wordt gerealiseerd. Niet alleen het materiaalgebruik en de techniek is hierbij van belang maar vooral de vormgeving en de samenwerking met goede partners. De vormgeving wordt bepaald door uitzichten, lichtinval, de omgeving, etc. Een goede detaillering is hierbij van levensbelang.

In dit detail is de aansluiting te zien van de kalkhennepwand op een sedumdak, waarbij de dakrand gebogen is. In dit detail komen veel specialisaties bij elkaar. De manier van detailleren is daarin erg belangrijk. Bij een kalkhennepwand komen andere aandachtspunten om de hoek kijken dan bij een traditionele spouwmuur. Een hennep wand is bijvoorbeeld dampopen en vochtregulerend. Het maken van een fraaie, ecologisch verantwoorde oplossing voor de dakrand was een uitdagende opgave van dit gebouw.

Het uitgangspunt was om een zo ‘organische’ mogelijk gebouw te creëren. Een ronde dakrand had esthetisch absoluut de voorkeur ten opzichte van een vlakke dakrand. Daarnaast zit er in het aanzicht van de dakrand een golf beweging. Hij loopt in twee richtingen gebogen. Dit gaf de uitdaging m.b.t. de materiaalkeuze en waterdichting. In het proces hebben we zodoende ook verschillende uitvoeringsmogelijkheden bekeken zoals een afwerking van zink of koper, houten delen en shingles. Dit had echter niet de voorkeur vanwege ecologische uitgangspunten, het onderhoud en het uiterlijke beeld.

Uiteindelijk zijn we uitgekomen bij natuursteenleien. Op deze manier zijn natuursteenleien nog niet eerder toegepast. Mede door het meedenken van de uitvoerder en de leverancier is er een innovatieve oplossing ontstaan, die esthetisch en technisch klopt. Door deze oplossing wordt het gebouw naar een hoger plan getild en komt het meer tot zijn recht in relatie tot de omgeving.