Er is bewust gekozen voor een ingetogen interieur, zodat de geïntegreerde filmbeelden goed tot hun recht kunnen komen. Zo bevindt zich in de hal een metershoge wand met vier verschillende uitvergrote filmaffiches in een zwart grid, geselecteerd op hun rode kleur. Bij de entree van de EYE Study valt het oog direct op het tapijt met een still van de beroemde film De man met de camera (1929, Dziga Vertov) .
Een belangrijk uitgangspunt van zowel de architectuur als van het interieurontwerp van het EYE Collectiecentrum, is de communicatie met buiten. De transparante gevel nodigt uit om niet alleen naar buiten, maar ook naar binnen te kijken. Hier wordt slim op ingespeeld door direct achter de glazen gevel vitrines met daarin kleine ‘tentoonstellingen’ te plaatsen. Ook Georges Méliès’ spectaculaire filmbeeld van een grote zeppelin omgeven door vuurrode rookwolken is als een verlichte wandhoge dia achterin Eyestudy ook van buiten zichtbaar.
De ritmiek van kolommen achter gevel zet zich binnen voort in de ordening van het speciaal voor de ruimte ontworpen meubilair. Het licht is indirect en reflecteert op de plafonds, boeken en tafels, waardoor een sfeervol beeld ontstaat.
Eyestudy is verdeeld in drie zones met elk een eigen atmosfeer: het vluchtige entreegebied met tijdschriften; de stille zone met de bibliotheek; en vervolgens de laatste zone de lounge in een prachtige ruimte in de vide. In de aangrenzende open zijruimte zijn alle overige functies ondergebracht zoals onder ander de ‘viewingrooms’ en een vergaderruimte.