ARC17 Architectuur: MOoij op de Vlietberg - Équipe

In de uiterwaarden bij Nijmegen ligt een L-vormig huis op een terp. Grote ramen omkaderen het uitzicht op de skyline van de stad en het rivierlandschap. De staalconstructie refereert aan de naoorlogse Amerikaanse casestudy-houses, maar is gedetailleerd naar de vooruitstrevende bouwfysische en duurzaamheidseisen van nu. Het huis is zelfvoorzienend door energie- en warmteopwekking met een warmtepomp, zonnepanelen en een leemkachel.

"Champagne taste on a beer budget"

De Ooij is een van Nederland's mooiste rivierlandschappen. Toch is het niet voor de hand liggend hier te bouwen. Terugkerend hoogwater dwingt tot nadenken hoe om te gaan met de dreiging van overstroming tegenover de gewenste sterke relatie met de buitenruimte.

foto: Tim Van de Velde

Bed and Breakfast

Hoewel het huis op een heuvel gebouwd is, is ook het souterrain voorzien van grote glaspartijen. De Bed and Breakfast wordt hier beschermd door een kleine ringdijk die bij hoogwater in de cesuur wordt afgesloten. De B&B maakte het hele project financieel haalbaar. Zo delen de eigenaren hun constante vakantiegevoel met hun gasten, terwijl de gesplitste verdiepingen toch de onderlinge privacy waarborgen.

Hybride ontwerp

De keerzijde van dit ruime programma was dat het gebouw erg groot werd voor het gestelde budget. Afwerkingen werden geminimaliseerd en in balans gebracht met doordachte detaillering. In het hybride ontwerp zijn alle bouwmaterialen ingezet op hun specifieke kwaliteiten. De bouwwijze werd zodoende super kostenefficiënt terwijl de belangrijke zichtlijnen, daglichttoetreding en ruimtelijkheid gewaarborgd bleven.

foto: renskeontdektdewereld.nl

Natuur en licht

Van veraf oogt het bovendeel als een bescheiden, lichte bungalow. Natuur en licht treden overvloedig binnen. Met de in het zicht gelegen witte staalconstructie, het glas en de prefab HSB panelen is hier het industrieel bouwen tot het uiterste doorgevoerd.

Privacy

In de privévertrekken en aan de openbare weg is de gevel van het woonhuis veel meer gesloten. De houten, verticale latten - afkomstig van Staatsbosbeheer - waarborgen hier met hun hoog-laag sequentie de privacy. Het geeft het huis samen met het betonnen souterrain een tweede gezicht: stoer en sterk naast licht en open.