Deze architectonische, biobased ‘catalogus’woning maakt circulair bouwen betaalbaar voor de middenklasse.
Er is tegenwoordig veel aandacht voor duurzaamheid, het accent ligt daarbij echter vaak op energiebesparing. De meeste woningen worden gebouwd met traditionele bouwmaterialen, gebaseerd op aardolie en andere eindige grondstoffen. Door klimaatverandering groeit het besef van de gevolgen van vervuiling en de eindigheid van basisgrondstoffen. Om in de toekomst onze aarde leefbaar te houden moeten we anders met onze bronnen omgaan en omschakelen naar herbruikbare en hernieuwbare grondstoffen. Natuurlijke materialen bufferen CO2. Daarnaast bieden ze een uitzonderlijk wooncomfort met gezond binnenklimaat, prettige akoestiek en een warme sfeer.
Sinds de crisis heeft ‘zelfbouw’ een belangrijk aandeel in de Nederlandse woningbouw. Particulieren bouwen graag hun eigen droomhuis, maar het liefst zonder risico’s. Keuzevrijheid gecombineerd met kostenzekerheid.
Gevoed door deze ontwikkelingen heeft MAATworks in 2015 een ‘catalogus’plan ontwikkeld voor particulieren op basis van het eigen houten woonhuis van architect Lidewij Lenders, (Amsterdam IJburg 2007) Een vaste betaalbare prijs was daarbij een belangrijk uitgangspunt. Met houtdeskundigen, constructeur Raadschelders en bouwbedrijf Kerkhofs is het uitgewerkt tot een ontwerp in kruislaagshout. Door samenwerking met vaste partijen en een efficiënt proces waarin de architect met CAD-CAM ook in de productiefase een rol heeft, wordt continuïteit gegarandeerd en faalkosten gereduceerd. Bovendien geeft deze techniek ons als architect veel plezier omdat er ambachtelijke details op een machinale manier vervaardigd kunnen worden. Het basisplan kan aan de wensen van de koper/opdrachtgever aangepast worden en uitgebreid worden met opties (afwerking/energiebesparing/maatwerk).