ARC17 Architectuur: Emma, transformatie voormalig Brabants Dagblad 's-Hertogenbosch - diederendirrix en Houben / Van Mierlo

Initiatief nemen met hoogwaardige visie en lef. De kracht om te bedenken dat je bestendige gebouwen maakt met een nieuwe houdbaarheid. In een gezonde woonmix, met maximale duurzaamheidsambitie. Stedebouwkundig vanzelfsprekend ingebed en architectonisch tijdloos vorm gegeven. Transformatie vanuit een overtuiging dat circulariteit en duurzaamheid soms rigoureuze aanpassingen nodig heeft om een plan te laten vliegen. Ideologie versus korte termijn denken.

Hoogwaardige transformatie, circulariteit en flexibiliteit. Naast het bouwen op een complexe situatie op een gedeelde parkeerbak laat dit project zien hoe verschillende doelgroepen moeiteloos in ƩƩn project samen kunnen wonen zolang je rekening houdt met de wensen en leefritmes van de bewuste doelgroep. Daarnaast het maken van een woongebouw gericht op een veranderende vraag aan wonen in de toekomst. In dit project zijn 5 woontypes ontwikkeld met diverse accenten die iedere wooneenheid uniek maken.

Emma - transformatie van het voormalige Brabants Dagblad 's-Hertogenbosch. Foto: Michel Kievits

Kansen en bedreigingen

Het plan laat daarnaast zien dat een maatschappelijk negatief sentiment behorende bij een gebouw en de (on-) mogelijkheden van een nieuw energetisch niveau niet hoeft te leiden tot sloop. Het goed lezen van de structuur van het gebouw en zijn omgeving en het op waarde schatten van de kansen (en bedreigingen) levert nieuwe inzichten. Net voorbij gaan aan die onneembare ogenschijnlijke horde om geen overhaaste conclusies te trekken en de kansen te doorgronden.

Fysieke transformatie

Bij dit bestaande kantoorgebouw hebben deelslopen en deeluitbreidingen gezorgd dat de bestaande structuur letterlijk getransformeerd is naar een fysiek ander gebouw. Onherkenbaar vanuit de basisvorm en klaar voor een nieuwe gebruiker en bestemming en plaats in de stad. Verder is er naast de energetische upgrade bij de transformatie gezorgd voor een aanzienlijke gewichtsreductie van de gevel. Door middel van onder andere een houten gevelconstructie bekleed met steenstrips en een lichte dakopbouw op de 5e en 6e verdieping is er naar maximale gewichtsreductie gestreefd.