ARC17 Architectuur: Weverij De Ploeg Bergeijk - Diederendirrix

De renovatie van Weverij De Ploeg en het Ploegpark betreffen Rijksmonumenten, ontworpen door Gerrit Rietveld en Mien Ruys. Park en gebouw zijn op duurzame wijze in hun oude glorie hersteld. Het ontwerp van Rietveld en Ruys is door De Stijl beïnvloed. De renovatie van De Ploeg in dus juist in het jaar waarin De Stijl wordt herdacht een gedenkwaardige gebeurtenis.

Weverij De Ploeg is het enige industriële gebouw dat Gerrit Rietveld in zijn loopbaan heeft ontworpen. Dat niet alleen maakt deze fabriek tot een uitzonderlijk gebouw. Het complex ligt in het Ploegpark, dat werd ontworpen door tuinarchitect Mien Ruys. De directie van De Ploeg, die socialistische idealen aanhing, vond het belangrijk dat de fabrieksarbeiders in het groen konden werken en recreëren. Vanuit die gedachte vormt het park samen met de fabriek een architectonische eenheid. Het Ploegpark is uitgeroepen tot een van de belangrijkste buitenruimtelijke monumenten van Het Nieuwe Bouwen en zowel het Ploegpark als het gebouw zijn Rijksmonumenten.

Het fabrieksgebouw is aangekocht door Bruns tentoonstellingsontwikkelaar en diederendirrix bood op eigen initiatief aan om een plan voor de renovatie te maken, dat tussen 2016 en 2017 is uitgevoerd. Hierbij was duurzaamheid een belangrijk aandachtspunt (30% van het budget is besteed aan verduurzamingsmaatregelen). De isolatiewaarden van daken, lichtstraten, gevels en delen van de vloer zijn verhoogd. Middels een speciaal ontworpen klemlijst kon de kenmerkende beeldkwaliteit van de gevels bewaard blijven. Door het plaatsten van de kantoren in het hart van het gebouw bleven de eisen voor de buitenschil beperkt. Alle installaties zijn vernieuwd, waarbij gebruik is gemaakt van het originele infrasysteem van keldergangen. De luchtverwarming is grotendeels vervangen door effectievere stralingswarmte. In de kantoren wordt door VRV-units op een efficiënte wijze aanvullend verwarmd of gekoeld. Het complex is volledig asbest gesaneerd. De nieuwe vloerbedekkingen van kantoren, showroom en kantine zijn C2C en ten slotte is gewerkt met onderaannemers en materialen uit regio.