In Zaventem werd de voormalige site van de Suchard-fabriek in het centrum getransformeerd tot cultuursite “De Factorij”, die de dorpskern een nieuw elan moet geven. De stedebouwkundige inplanting (centraal t.o.v. het openbaar vervoer) van het gebouw maakt van achterkanten van de belangrijkste winkelstraat potentiële ‘voorkanten’.
De beperkte toegelaten bouwhoogte, gekoppeld aan overheersend laagfrequent trein- en vliegverkeer in de onmiddellijke nabijheid maakten dat er snel gekozen werd voor ondergronds bouwen. Door gebruik te maken van vides gekoppeld aan doelbewuste raamomkaderingen wordt intredend daglicht gemaximaliseerd.
Het volume omvat naast een bibliotheek, een grote theaterzaal met 679 zitplaatsen en een polyvalente zaal. In het hoofdgebouw is er een foyer, een cultuurcafé, een danszaal en repetitielokalen, voor muziek-en voordracht, feestzalen, tentoonstellingsruimten, vergaderlokalen en kleedkamers voor musici en acteurs, naast administratieve ruimten.
Gemeente Zaventem wil hét toonbeeld brengen van hoe toekomstgerichte gebouwen er moeten uitzien. De achterliggende filosofie van het totaalontwerp kadert binnen het thema duurzaam bouwen: zuinig omgaan met energie en het ontwikkelen van nieuwe ideeën die met behulp van minimale middelen een eerlijk resultaat geven.
De maximale inzet op akoestiek leidde tot een schelpvormige uitvoering van de concertzaal. Deze vorm en de deels ondergrondse inrichting van de zaal volgens het principe ‘doos in doos’ bieden meerdere voordelen: maximale inval van natuurlijk daglicht èn geen geluidsoverlast voor de omwonenden.
Het centraal gelegen cultuurcafé zorgt voor een schakel tussen het culturele gebeuren en de nieuwe gemeentelijke bibliotheek. Het versterkt de sociale interactie en ontmoeting. Gebouwd vanuit het oogpunt van alle sociaal-culturele spelers in Zaventem ontstaat dankzij de ruime mogelijkheden een culturele activiteitenpool, gesteund door een professioneel cultuuraanbod.