ARC17 Architectuur: Den Haag Afvalbrengstation - Wessel van Geffen Architecten (i.s.m. Superuse Studios)

De inzameling van afval is onderdeel van het dagelijks leven in de stad. Dit idee ligt ten grondslag aan het door Wessel van Geffen architecten in samenwerking met Superuse Studios ontworpen afvalbrengstation in de wijk Transvaal in Den Haag. Het resultaat is een energieneutraal gebouw dat een nieuwe stap zet in het ontwerpen met hergebruikte materialen.

Beter dan nieuw

Wessel van Geffen Architecten en Superuse Studios pionieren met hergebruik in het afvalbrengstation in Den Haag.

Hoe maak je hergebruik zichtbaar in een gebouw? Met die vraag schreef de gemeente Den Haag een tender uit voor een nieuw afvalbrengstation in het centrum van de stad. Het door Wessel van Geffen Architecten in samenwerking met Superuse Studios ontworpen resultaat zet een nieuwe stap in de toepassing van hergebruikte materialen in de architectuur.

Een belangrijke gemeentelijke eis was dat het gebouw energieneutraal zou zijn en dat er zoveel mogelijk gewerkt werd met hergebruikte materialen.

De keuze voor gevelmateriaal valt op stalen contourplaten: een industrieel restmateriaal uit de auto-industrie. Dit wordt aangevuld met onverkoopbaar geachte sandwichpanelen, stijlen van verzaagde hardhouten damwanden en steenwol uit een door de aannemer afgebroken hal. Alleen de stalen hoofddraagconstructie is nieuw.

Op basis van het programma van eisen wordt het gebouw in componenten opgedeeld, die als boodschappenlijstje dienen bij de zoektocht naar geschikte materialen. Ook bemiddelt Superuse Studios tussen de leveranciers en de architect en aannemer, en vertaalt de gekozen materialen binnen de korte bouwtijd naar bruikbare bouwcomponenten.

Beter dan nieuw, dat was de ambitie waarmee het ontwerpteam de opgave aanging. Dat is gelukt. De kwaliteit van de gevel is hoger dan binnen dit budget met nieuwe materialen mogelijk is. Ook maakt de gevel de afvalstromen die zich binnenin het gebouw voltrekken op een subtiele, maar sprekende manier zichtbaar. Het resultaat is een stoer, stalen gebouw, dat klare taal spreekt over de voordelen van hergebruik.