Op de plaats van het voormalige Vlietland Ziekenhuis heeft de gemeente Schiedam de nieuwe zelfbouwbuurt Oranjeburgh ontwikkeld. De bebouwing bestaat voornamelijk uit laagbouw met kap, gemetselde gevels en veel aandacht voor details, van gevel tot de inrichting van de omgeving.
Enkele kavels waren gereserveerd voor een hiervan afwijkende, moderne bouwstijl. Op één daarvan is 2016 het eerste Active House van Schiedam gebouwd. De woning wekt voor verwarming, warm water en ventilatie, maar ook het volledige huishoudelijke verbruik net zoveel energie lokaal op als zij verbruikt. Dit stelde hoge eisen aan isolatiewaardes en de kwaliteit van uitvoering. Bij het ontwerp is zoveel mogelijk gebruik gemaakt goede oriëntatie, een gezond woonklimaat en het vermijden van schadelijke bouwmaterialen. Deze principes zijn op te schalen naar grotere en seriematige projecten.
Door de positionering van ramen en een open plattegrond, ervaar je de woning als een open Loft. Waar in de reguliere woningbouw verkeersruimte wordt uitgeknepen, zijn hier de kamers bewust vrij klein gehouden, waardoor trap, hal en overloop met een kleine overmaat zijn uitgevoerd. De woning heeft geen technische ruimte. Alle techniek is in een centrale zone in restruimten ondergebracht.
Binnen en buiten zijn als één ontworpen. Aan de straatzijde is onder een grote luifel als onderdeel van het gebouwvolume een beschutte zitplek. Plafond, gevel en bestrating zijn van hetzelfde materiaal. Samen met het maasgrind en het wit gebeitste hout aan de binnenkant ontstaat in kleur en materiaal een mooie overgang van binnen naar buiten.