ARC17: Museum Shop Bonnefantenmuseum - Maurice Mentjens

Voor de receptie en Museum Shop van het Bonnefantenmuseum in Maastricht ontwikkelde Maurice Mentjens een multifunctionele retail inrichting voor kaartverkoop, winkel en kunstuitleen. De balie en presentatiemeubels grijpen terug op de elementaire architectuur van Aldo Rossi, de ontwerper van het museum.

De begane grond van het Bonnefantenmuseum is gereserveerd voor publieksruimten: entreehal, Museum Shop met de Bonnefanten Kunstuitleen, auditorium, café en torenzaal. De basis van Rossi's concept voor deze semiopenbare bouwlaag is een straat met aan het begin en eind een toren. Maurice Mentjens is een bewonderaar van Rossi's ideeën over architectuur. “Zijn werk is postmodern en toegankelijk tegelijk. Te danken aan zijn nauwgezette zoektocht naar de samenhang tussen stedelijke vorm en gebouwtypologieën. Al zijn ontwerpen zijn opgebouwd uit elementaire contouren. Veelal krachtige geometrische figuren: kubus, balk, cilinder. Met die architectonische vormtaal zijn we verder gegaan.”

De telescopische binnentoren van de centrale entree herhaalt zich in het baliemeubel. Mentjens: “Als een kiosk of waterput op een naastgelegen plein.” De cirkel is gesplitst in drie functionele segmenten: ticketverkoop, winkel en kunstuitleen. De console in het midden wordt bekroond door een palmplant. Bedoeld als knipoog naar de conceptuele potpalm assemblage van Marcel Broodthaers, opgenomen in de Basiscollectie van het Bonnefanten. Rondom de balie is een vergelijkbare collage gegroepeerd: drie ronde presentatieschijven (Ø 2 en 2,5 meter) plus een hoge witte ‘peperbus’ voor het aanplakken van affiches. Tegenwicht vormt de langgerekte houten piramide, een herinterpretatie van de stenen sculptuur van Sol LeWitt die één van de binnenpleinen siert.

fotografie Arjen Schmitz

Mentjens staat bekend om zijn verfijnde detailleringen. Alle witte elementen zijn messcherp gesneden uit Getacore composiet (Getalit). De piramide is bekleed met Keruing hout, in navolging van vloeren en trapstraat. Door de latten dwars op de parketrichting te zetten komt de vorm los van de ondergrond. De laden onderin hebben een subtiel verzonken greeplijst. Voor meer diefstalgevoelige objecten zijn er plexiglazen vitrines ontwikkeld – rond of vierkant – die los op de presentatiemeubels worden gepositioneerd.

fotografie Arjen Schmitz

Langs de wanden zijn overal rekken aangebracht; de kaartenplankjes hebben weer plexiglazen fronten. Voor de kunstboeken is een viertal ‘boekenbalken’ bedacht met een getrapt bodemprofiel dat als steuntje kan fungeren. De kunstuitleen beschikt over een modulair bergmeubel met 150 verticale sleuven, voor kleine en grote lijstmaten. Richels maken het mogelijk werken ‘in de etalage’ te zetten; de rest hangt op in de wand verborgen uitschuifpanelen. De penanten tussen de tuinramen zijn benut voor een passpiegel en twee tassendisplays. Het patroon is, uiteraard, weer opgebouwd uit ronde Muuto The Dots, de puntjes op de i in deze ‘hommage collage’.