In een typische agrarische omgeving ligt een authentieke 19e eeuwse langgevel edelhertenboerderij. De bouwheer wenst ze te renoveren. Gezien het beperkte budget en verwachtte comfort, wordt besloten om de grote bestaande boerderij af te breken en te vervangen door een hedendaagse interpretatie ervan.
De nieuwe boerderij wordt als een massieve houtbouw (CLT) ontworpen en opgebouwd, rekening houdend met voortdurend contact en controle van de edelherten. Dwarse doorzichten zijn belangrijk voor de bouwheer om op elk moment de dieren te zien en te kunnen anticiperen op mogelijke problemen.
Zoals bij een klassieke langevelboerderij wordt het dak afgewerkt met kleipannen. Hier worden ze ook doorgetrokken als gevelmateriaal en door vierkante ramen in drie verschillende formaten doorbroken. De kopse kanten van de woning worden als snijvlak afgewerkt met glas en aluminium panelen. Deze herinterpretatie benadrukt de prototypische vormgeving van een woning.
De keuze voor de CLT constructiemethodiek heeft verschillende redenen:
- Duurzaamheidsaspect : hernieuwbaar bouwmateriaal
- Referentie naar de traditionele boerderij met zichtbare spantconstructie,
- Constructietermijn : en een kortere bouwtermijn in functie van de bedrijfsvoering die maximaal zes maanden werkzaamheden op het terrein kon tolereren.
- Financieel : eerlijke constructie in het zicht en zo extra afwerkingsmaterialen uit te sparen.
Alle maatmeubilair is uit hetzelfde materiaal als de houten constructie vervaardigd, waardoor er een volledig houten interieur ontstaat. De ruwe soberheid van het interieur sluit perfect aan bij het uitbaten van een boerderij. Desondanks, is de lichtheid van de ruimtes een verrijking voor z’n bewoners en staat ze in schril contrast met die van de oude donkere boerderij.