De opdracht was om een woning te ontwerpen voor een gepensioneerd echtpaar. Als klein kind heeft de opdrachtgeefster in het voormalig huis op dit kavel gewoond. Zij heeft veel herinneringen aan deze locatie. Eén van haar favoriete herinneringen was het mooie uitzicht aan de achterzijde. Vanaf de straatkant bijna onzichtbaar door de gesloten rij gevels.
De gevels aan de Tolstraat staan in een strakke rechte lijn met de voordeuren aan de straat. De meeste gevels zijn als schijngevel opgetrokken voor een huis. Daardoor krijg je het gevoel in een winkelstraat te zijn van een middelgrote gemeente. Maar tegelijkertijd heeft de straat ook een dorps karakter. Dat komt doordat de huizen door de tijd zijn opgebouwd uit kleine elementen. Ze zijn een bonte aaneenschakeling van aanbouwen, bergingen, daken en boeiboorden.
De achterzijde van de woningen zijn gesitueerd aan ‘De Zouwboezem’, een natuurreservaat.
De grote uitdaging in dit project was: ‘hoe we in deze complexe historische setting van de Tolstraat, een nieuwe (moderne) woning kunnen inpassen.’
We hebben geprobeerd om het ‘rommelige’ dorpse karakter van de Tolstraat door te zetten in het ontwerp. Dat hebben we gedaan door niet uit te gaan van één object, maar door de massa op te delen in 3 stukken. Elk deel is van een ander materiaal, ontleend aan de woningen in de Tolstraat.
Deel 1: Baksteen voorgevel aan de straat.
Deel 2: Wit gestucte zijgevel.
Deel 3: Antraciet leien dak.
De achtergevel is volledig open om optimaal te kunnen genieten van het uitzicht over De Zouwboezem.