Zeven jaar geleden startten zij samen met opdrachtgever Paul Hermanides de transformatie van de voormalige Sleep-Inn tot driesterrenhotel annex uitgaansgelegenheid. Net als bij de eerdere renovaties brengt IDing de geschiedenis van het gebouw, een voormalig weeshuis uit 1890, samen met modern Nederlands ontwerp. De interieurontwerpers wilden het gebouw laten zien in zijn puurste vorm, het laten spreken en niets opleggen. De nieuwe kamers hebben een volledig wit woon- en slaapgedeelte, waarin de sporen van het verleden, zoals gipsen en gietstalen ornamenten, zijn bewaard en opgenomen in het totaalbeeld. Bij wijze van contrast zijn de badkamers geheel in het zwart en met modern en strak meubilair uitgevoerd. De kamers zijn nu ingedeeld in drie categorieën Deluxe, Studio en Suite.
Niet generiek, maar specifiek
De upgrading naar viersterrenhotel is gelukkig niet ten koste gegaan van het eigenzinnige karakter van Hotel Arena. Ook in deze ontwerpfase heeft IDing een comfortabele verblijfsomgeving gemaakt door aandacht te besteden aan ruimtelijkheid, licht en differentiatie. De ontwerpers interpreteren luxe op een andere manier: in plaats van in te zetten op ultradikke bedden, gecapitonneerd leer en duur hout, zoals je in viersterrenhotels overal ter wereld ziet, zijn de materialen en meubels licht en helder en zorgen bijzondere designmeubelen van Nederlandse merken als Palau, Van Esch en Moooi voor een lokaal accent.
Relatie met de plek
De relatie met de stad Amsterdam komt tot uiting in de historische elementen die waar mogelijk zijn behouden en benadrukt, zoals boogramen, ornamenten en erkers. De badkamers brengen de nodige ‘bling bling’ aan met hoogglanzende zwarte tegels, mat wit sanitair en high tech-verlichting. IDing is er met haar interieurontwerp opnieuw in geslaagd Hotel Arena klaar te maken voor een nieuwe toekomst.
Het volledige artikel verscheen in INTERIEUR, nummer 4, 2009, op pagina's 40-45