Ontwerpbureau Totems uit Amsterdam zocht naar een indeling van de ruimte die de samenwerking tussen de verschillende bedrijven op een zo goed mogelijke manier realiseert. Het interieurontwerp had als doel de deelnemende bedrijven zich onderdeel te laten voelen van een gemeenschap.
Informeren en inspireren
Openheid is daarom het uitgangspunt. De deelnemers zouden elkaar op een eenvoudige manier moeten kunnen informeren, maar ook wederzijds inspireren. Zo kwam Totems uit op een indeling waarin kantoren en de tentoonstellingsruimtes elkaar afwisselen. De bezoekers en de aanwezige bedrijven staan hierdoor voortdurend met elkaar in contact. Door het materiaalgebruik, maar ook door het gebruik van de minimale middelen werd er een duurzame en transparante afscheiding gemaakt tussen kantoor en tentoonstellingsruimte.
Wandelroute
Voor de tentoonstellingsruimte was het belangrijk een routing en een rode lijn te vinden voor alle uiteenlopende bedrijven. Aan de hand van een conceptuele wandeling in een park baseerde Totems de modulaire expositie-elementen op vormen uit de natuur. Zo ontstonden verschillende ruimtes met een eigen karakter, waaronder de 'rosegarden', de 'pond' en de 'meadow'. Het auditorium voor lezingen en de bibliotheek completeren het informatieve en dynamische karakter van het centrum.
Meubels en materialen
Door een minimaal materiaalgebruik en de constructie van het gebouw zo min mogelijk aan te tasten is de ruimte in zijn waarde gelaten. In lijn met de doelstellingen van het ICSE zijn zoveel mogelijk duurzame materialen in het interieur gebruikt. Zo is er bijvoorbeeld gebruik gemaakt van biologisch afbreekbare kabelgoten, vloerbedekking en zelfs de koffie is fairtrade verkregen. Alle tentoonstellingselementen zijn opgebouwd uit hout met een FSC-keurmerk en herbruikbaar. De meubels zijn geleverd door Herman Miller, Steelcase en Ahrend.