La Riviera in Valkenburg a/d Geul

Op de locatie van het voormalige hotel "Riviera" in het centrum van Valkenburg a/d Geul is een nieuwe woonomgeving gecreëerd. Waar eerst een vervallen hotel, voormalig gebruikt als asielzoekerscentrum, stond, is in opdracht van Wyckerveste Adviseurs in Kerkrade en gebouwd door Van Kan Jongen in Maastricht een voor Valkenburg uniek project gerealiseerd. In samenspraak met de gemeente is gezocht naar een duurzame oplossing voor dit moeilijke binnengebied. Eerdere plannen van andere ontwikkelaars stelden voor om de straat dicht te bouwen en het binnen terrein open te laten. Wij zagen hier een kans om het hele bouwblok te herstructureren.

Context

Naast het vervallen hotel, opgebouwd uit mergel, stonden op het terrein verschillende (halfingestorte) schuren en bijgebouwen. Door het slopen van de bestaande opstallen ontstaat de ruimte om een aantal bouwvolumes toe te voegen. Hierdoor ontstaat tevens de
mogelijkheid voor een voetgangersverbinding tussen de Nieuwe Weg en het gemeentehuis, dat hierdoor een extra ontsluiting krijgt, Het gemeentehuis lag namelijk vanaf zijn ontsluitingswegen relatief verstopt en was slechts eenzijdig bereikbaar. In de nieuw gecreëerde situatie is het vanaf twee kanten bereikbaar en is een directe koppeling gelegd naar het hoofdpolitiebureau aan de Nieuwe Weg.

Links naast het “mergelgebouw” staat een pand van gelijke leeftijd van een andere eigenaar dat niet te verwerven was, dit is dan ook, met moeite, blijven staan.

De achtergevel van het complex ligt op de perceelsgrens en mocht daarom maar beperkte raamopeningen hebben. Onder het complex ligt een parkeergarage, ontsloten vanaf de Nieuwe Weg die plaats biedt aan 32 parkeerplaatsen en een fietsen- en afvalberging.

Programma

Aan deze nieuwe voetgangersverbinding liggen aan de ene kant 19 appartementen in verschillende types, te weten 5 appartementen in het voormalige hotel en 12 appartementen en 2 penthouses in de nieuwbouw. Aan de andere kant liggen 7 stadswoningen in 2 types.

In samenspraak met gemeente en welstand is gezocht naar een passende maat binnen de bestaande bebouwing. Uiteindelijk is gekozen voor een 4-laags appartementengebouw waarbij de bovenste laag als setback is uitgevoerd en de massa afbouwt richting het gemeentehuis.

Eis van de gemeente was dat het hotelgebouw in mergel zou blijven staan. De bouwkundige staat van het hotelgebouw was echter dusdanig slecht dat er voor gekozen is om het hotel te slopen en het gebouw in zijn geheel opnieuw op te bouwen, conform de oorspronkelijke detailleringen.

Het appartementengebouw bestaat dus uit 5 appartementen inhet “hotelgebouw” in mergel, een entreegebied volledig uitgevoerd in aluminium puien als glazen koppelelement en 12 appartementen plus 2 penthouses in de nieuwbouw. Alle appartementen worden vanuit de centrale entree ontsloten door middel van een corridor, welke deels 2 lagen hoog is.

De 7 stadswoningen hebben op de begane grond een entree, woonkamer, keuken en kleine patio, op de 1e verdieping twee slaapkamers, een badkamer en een ruimte multifunctionele overloop en op de 2e verdieping een terraskamer, techniekruimte en een ruim dakterras.

De achtergevel van het appartementengebouw ligt op de perceelsgrens en mocht daarom maar beperkte raamopeningen hebben. Om toch tot een interessant gevelbeeld te komen zijn diverse ingrepen gedaan. Ten eerste zijn de maximaal mogelijke raamopeningen gemaakt, deels uitgevoerd in Profilit-beglazing. De bovenste twee verdieping hebben een setback waardoor het volume geleed wordt. De gevel op de perceelsgrens wordt doorgezet als scherm voor deze setback.

Materialisering

Het appartementengebouw telt 4 verdiepingen en is uitgevoerd in wit stucwerk van STO. De 2 penthouses die in een setback liggen op de 3e verdieping zijn uitgevoerd in gepatineerd zink. Dit materiaal loopt door bij de achtergevel en draagt zo in twee lagen bij aan de gelaagdheid van deze grotendeels gesloten gevel.

De stadswoningen zijn ook uitgevoerd in stucwerk van STO, maar in twee tinten. De lage volumes zijn uitgevoerd in wit en de hoge 3-laagse volumes in grijs stucwerk.

Gezien de beperkte stedelijke maat van de nieuwe voetgangersverbinding van 8,40 m breedte, hebben wij er voor gekozen de appartementen deels uit te voeren met verticale houten lamellen en de stadswoningen met horizontale houten lamellen. Zo wordt de onderlinge privacy verhoogd en wordt aan de basale tinten van het complex ook een warme houttint toegevoegd. De lamellen zijn uitgevoerd in western red cedar behandeld met Olympic premium acrylic latex stain in de kleur 700. Deze behandeling is verplicht in het kader van garanties op onbehandeld hout.

Verder is nog veel aandacht besteed aan de inrichting van de openbare ruimte. Middels twee kleuren bestrating wordt een patroon gelegd dat de beukmaten van appartementen en woningen volgt. Om de privacy van de woonkamers en loggia’s op de begane grond te verbeteren zijn perken met hagen opgenomen die de route begeleiden. Tussen complex en gemeentehuis is een pleintje gevormd dat begrensd wordt door 9 bomen.

De hele ontwikkeling brengt een stukje mediterraanse sfeer (zeker bij mooi weer) naar het heuvelachtige Valkenburg a/d Geul.