Sint Martha in Eindhoven

In de karakteristieke jaren '30 wijk Den Elzent in Eindhoven heeft De Bever Architecten een rijksmonumentaal schoolgebouw herbestemd tot appartementencomplex. De karakteristieke architectonische elementen zijn behouden én hersteld en er is een nieuwe terassenstructuur toegevoegd. In de tuin van het complex is een elftal nieuwe woningen ontwikkeld.

Sint Martha huishoudschool
Sint Martha is een rijksmonumentaal schoolgebouw aan de Jan Smitzlaan in Eindhoven. Het ligt midden in Den Elzent, een karakteristieke jaren ’30 wijk die door de gemeente is aangemerkt als beschermd stadsgezicht. Het oude schoolgebouw zelf werd in 1932 ontworpen door de Eindhovense architect Geenen en vertoont onmiskenbare invloeden van de Amsterdamse school. Kloeke penanten onder een ferme overstek, een puntig rood schilddak en krachtig metselwerk in gele baksteen, gedragen door een contrasterende plint, maakt het tot een van de markante gebouwen in Eindhoven.

Nieuwe zakelijkheid versus Amsterdamse school
Twee klaslokalen zijn in gebruik genomen als kantoorruimte, hier is de ontwikkelaar, projectmanagementbureau Okko Project, zelf ingetrokken. Het resterende deel is toegekend aan elf ruime appartementen. Daarnaast zijn op het achterterrein, boven een parkeergarage met 41 parkeerplaatsen, 8 stadswoningen gerealiseerd. Dit gebouwdeel contrasteert met het monument. De ‘’nieuwe zakelijkheid’’ van de woningen richt zich op de witte gebouwmassa van het achtergelegen Granida gebouw. Een gemeenschappelijke binnentuin biedt de bewoners een royale buitenruimte die op natuurlijke wijze aansluit bij het groene karakter van de villawijk.

Fotografie: Arthur Bagen, Eindhoven

Nieuwe balkons
Het oude schoolgebouw is aan de buitenzijde integraal gehandhaafd. Alleen aan de achterkant is de gevel enigszins ‘’aangetast’’ door nieuwe balkons die zijn voorzien ten behoeve van buitenruimte voor de appartementen. Deze betonnen balkons met een sterk horizontaal belijnd karakter zijn losgehouden van het gebouw waardoor in combinatie met de glazen borstwering het volle zicht op de gevel blijft gehandhaafd.

Weldadige hoogte
De klaslokalen hebben plaatsgemaakt voor een elftal comfortabele appartementen met uiteenlopende afmetingen en indelingen, maar eenzelfde weldadige hoogte. Met name de bewoners van de zolderverdiepingen, waar de oude houten gebinten in het zicht zijn gehouden, hebben de beschikking gekregen over royale ruimten. Het oorspronkelijke trappenhuis, met zijn geelgetinte tegels, een deurpartij in glas-in-lood en een gebrandschilderd raam, is ongemoeid gelaten.