Cultureel centrum in Zinnik (B) door L Escaut samen met Studiebureau Weinand

In het historisch centrum van Zinnik (België) is vlak naast de indrukwekkende Kapittelkerk een Cultureel centrum gebouwd. Het ontwerp is gemaakt door L'Escaut in samenwerking met Studiebureau Weinand. Het gebouw lijkt op een uit de steengroeve gehouwen ruwe schelp, waaronder een bruisend cultureel leven tot stand kan komen.

Zinnik

Zinnik ligt op vijftig kilometer afstand van Brussel en heeft ongeveer 25.000 inwoners. Het sociaal-economische leven speelt zich vooral af rond de steengroeve. Volkstradities waaronder carnaval en andere straatfeesten worden met overtuiging in stand gehouden. 

Integratie in de omgeving

Een oude rivier ligt verscholen aan de rand van de locatie, die de architecten hebben geïnterpreteerd als een spoor van de geschiedenis van Zinnik. Haar verborgen aanwezigheid in combinatie met de nabijheid van de Kapittelkerk heeft ertoe geleid dat ze het project hebben geïntegreerd in de omgeving. Het gebouw is bekleed met ruwe steenkorsten, waardoor de vorm van het cultureel centrum het beeld oproept van een rots die uit de grond oprijst.

Plein als buitenfoyer

Het gebouw is ontworpen als het verlengde van de openbare ruimte. Deze  omringt het cultureel centrum en dringt in het interieur binnen door de vele ingangen rondom het gebouw. De footprint van het gebouw is beperkt, waardoor ruimte is ontstaan voor een nieuw openbaar plein aan de oostkant. Dit plein is te beschouwen als een buitenfoyer, die op een natuurlijke wijze deel uitmaakt van de Middeleeuwse structuur van straten, steegjes en pleinen.

Foyers in het gebouw

De foyers van de zaal in het gebouw zijn volledig verglaasd en strekken zich uit langs de gevels. Ze transformeren dat wat een gesloten doos had kunnen zijn in een open ruimte die de stad verlicht als de avond valt.

Toe-eigening van de openbare ruimte

De architecten van L'Escaut exploiteren in dit project de marge van het programma om de mogelijkheden van spel en ontdekking in de stedelijke ruimte te maximaliseren. Zo kunnen er toneelstukken plaatsvinden op de buitentrappen en loopt er een wandelroute over het gebouw heen.

Meubilair op het plein

Kunstenares Domitienne Cuvelier heeft het meubilair op het nieuwe plein ontworpen. De banken en plateaus met speeltoestellen zijn uitgewerkt in steen en verschillende planten vormen de pionnen en andere toestellen.

Zaal

In de zaal kunnen grote en kleine voorstellingen plaatsvinden. De inschuifbare tribune garandeert een zekere flexibiliteit in gebruik. De 400 zitplaatsen kunnen worden vervangen door 600 staplaatsen naar gelang de aard van de voorstelling.