De Agnietenkapel in Amsterdam door Braaksma en Roos Architecten

INTERIEUR Dat interieurarchitecten een belangrijke rol kunnen spelen bij het bepalen en realiseren van een nieuwe bestemming, laat Braaksma & Roos Architecten zien met de herinrichting van de Amsterdamse Agnietenkapel. Vanwege de huidige brandveiligheidseisen en de uitgebreide regelgeving rondom monumenten op landelijk en lokaal niveau, is dit geen gemakkelijke opgave, maar wel een met veel kansen.

De Agnietenkapel kent een roerige geschiedenis. Het vrouwenklooster uit de vijftiende eeuw is na de Alteratie onder andere gebruikt als opslagplaats van de Admiraliteit, de toenmalige marine, als stadsbibliotheek en als Athenaeum Illustre, later de Universiteit van Amsterdam (UvA). In deze voormalige dubbelkapel, met een onder- en een bovenkerk voorzien van een houten tongewelf, werd rond 1632 een extra vloer aangebracht om op de zolder de stadsbibliotheek te kunnen herbergen. In 1921 bouwde architect Auke Kok de kapel om tot een gebouw met kamers en facilitaire functies, waar tot midden jaren zeventig hoorcolleges plaatsvonden.

Promotie van een monument
De tweede restauratie na bijna een eeuw in 2003 was onder meer nodig omdat de sterk verouderde Agnietenkapel te klein werd voor de academische plechtigheden die de UvA er wilde houden. Verplaatsing van deze activiteiten was niet aan de orde, omdat de kapel voor de universiteit een sterke symbolische waarde heeft.

Het volledige artikel verscheen eerder in de Architect, nummer 5, 2007, p98-101.