Brede school Forum 't Zand in Leidsche Rijn door VenhoevenCS

Het lijkt een ruimteschip of een supertanker, een futuristische Ark van Noach, die op een weiland in het midden van Nederland is neergestreken. Dat 't Zand een school is, en nog wel een brede school, is niet afleesbaar, noch in de vorm van het bouwvolume noch in de architectonische expressie.

De nietsvermoedende bezoeker van de Leidse Rijn zal het zilvergrijze langgerekte gebouw van de Forum ’t Zand midden op een schapenweide niet gauw thuis kunnen brengen. In deze omgeving van rijenhuizen is het gebouw een vreemdeling.

In de moderne scholenbouw van na 1945 ontbreken de monumentale elementen waarmee de maatschappelijke rol van opvoeding en de onderliggende waarden in de negentiende eeuw werden aangeduid. Wat bleef was een uitdrukking van herhaling en verbijzondering en van de tegenstelling tussen klaslokalen en gemeenschappelijke ruimtes. De nieuwe concepten voor de Montessorischolen van Herman Hertzberger uit de jaren zeventig en tachtig zetten deze ontwerpsystematiek voort en lokaliseren het informele voornamelijk buiten de klaslokalen die als serie van herhaalbare bouwstenen rondom het collectieve terrein worden gerangschikt

Het volledige artikel verscheen eerder in de Architect, nummer 1, 2007, p52-57.