Kerk in Maassluis door Royal Haskoning Architecten

Zoals bananenbladeren in de tropen beschutting tegen de regen bieden, zo beschermen de schalen in het ontwerp van Royal Haskoning Architecten de parochianen van de Andreas Petrus Paulus parochie. De symboliek van de bladeren bleek sterk en verleidelijk, maar de materialisering niet eenvoudig. De architecten kozen voor een klimaatscheidende tent- constructie. Innovatie in de bouw is gewenst, maar de kerk in Maassluis toont aan dat een kritische houding hierbij onontbeerlijk is.

De Andreas, Petrus en Paulusparochie in Maasluis was voorheen gehuisvest in twee gebouwen. In 2000 besloot het kerkbestuur op zoek te gaan naar nieuwe huisvesting. Na een oriëntatie nodigde de parochie zes bureaus uit voor een visiepresentatie. Naar aanleiding hiervan is een besloten competitie tussen twee bureaus georganiseerd. Deze is gewonnen door Mari Baauw en René Olivier van Royal Haskoning Architecten.

Baauw en Olivier wilden een aantal dingen in hun ontwerp bereiken. Het driehoekig kavel langs de drukke doorgaande weg leent zich voor een sculpturaal gebouw dat de aandacht trekt en daarmee mensen uitnodigt haar te betreden. Verder wilden de ontwerpers een gebouw dat er van buiten als kerk uitziet en binnen een sacraal karakter heeft. Zij zochten naar een manier het volume te geleden, terwijl deze ook als een geheel is te lezen. Dit om ruimte te bieden aan verschillende groepen en vieringen.

Het volledige artikel verscheen eerder in de Architect, nummer 07/08, 2007, p82-85.