Acoustic Barrier en Hessing Cockpit in Utrecht door ONL [Oosterhuis_Lénárd]

Bij een geluidswal en een bedrijfsgebouw ter hoogte van Leidsche Rijn heeft ONL [Oosterhuis_Lénárd] voor het eerst haar theorieën over file to factory, seriegeproduceerde unica en het parametrisch detail op grote schaal in de praktijk kunnen brengen. Deze wijze van produceren en het bouwproces zijn ongekend in Nederland. Hiermee heeft Kas Oosterhuis een nieuwe standaard voor niet-standaard architectuur gezet.

Langs de A2 ter hoogte van Leidsche Rijn heeft ONL [Oosterhuis_Lénárd] het begrip zichtlocatie een nieuwe invulling gegeven. In 1998 benaderde het projectbureau Leidsche Rijn Oosterhuis voor een 1,5 kilometer lange geluidswal met daarbij de vraag hoe de achter de wal liggende bedrijfsgebouwen langs de snelweg zichtbaar kunnen worden gemaakt. Oosterhuis beantwoordde deze vraag met een tekening van zes vloeiende lijnen. Twee paar lijnen beschrijven de bovenzijde en de onderzijde van het volume. Het derde paar beschrijft de vouwen en het toe- of afnemen van het volume. Ondanks het verschil in functie wilde Oosterhuis dat de automobilist de geluidswal en het bedrijfsgebouw niet als afzonderlijke delen zou ervaren.

Het volledige artikel verscheen eerder in de Architect, nummer 5, 2006, p46-79.

Projectgegevens Acoustic barrier, Utrecht
Opdrachtgever Projectbureau Leidsche Rijn, Utrecht
Ontwerp ONL [Oosterhuis_Lénárd], Rotterdam
Projectarchitect Kas Oosterhuis
Ontwerpteam Ilona Lénárd, Cas Aalbers, Sander Boer, Tom Hals, Dimitar Karanikolov, Tom Smith, Richard Lewis, Barbara Janssen, Gijs Joosen, Andrei Badescu, Maciek Swiatkowski, Rafael Seemann
Adviseur constructie Faktor, Middelburg
Aannemer casco Meijers Staalbouw, Serooskerke
Bruto vloeroppervlakte 1,5 km lang
Voorlopig ontwerp februari 2003
Definitief ontwerp mei 2003
Aanvang bouw januari 2004
Oplevering juli 2006
Bouwsom €5,1 miljoen excl btw