Noorderparkbar Amsterdam

Architecten moeten het vak opnieuw uitvinden, klinkt het overal. Bureau SLA is alvast een eind op weg. Nu opdrachtgevers met een zak geld op zak een bedreigde soort zijn, laat Bureau SLA in samenwerking met Overtreders W zien hoe je in crisistijd bijzondere architectuur maakt. De Noorderparkbar is voor 100% opgetrokken uit materialen die afkomstig zijn van Marktplaats. Het resultaat verwijst naar de herkomst van de materialen zonder dat het er gerecycled of hergebruikt aandoet.

De eerste marktplaats-aankoop was een tweedehands vrachtwagen. Hiermee reden de architecten en ontwerpers van Overtreders W en Bureau SLA door heel Nederland om de benodigde bouwspullen te kopen. Aangeschaft werden achtereenvolgens 3 noodunits van een tijdelijk ziekenhuis, 42 raamkozijnen, een paar duizend meter hout, 55 liter verf, twee toiletpotten, heel veel tegels in verschillende groen- en wittinten en nog veel meer materiaal dat was overgebleven van verbouwingen, verkeerd was ingemeten of gekocht en toch niet gebruikt. De binnenwanden van de bar zijn gemaakt van hout van een reusachtige transportkist waarin een melkpakkenvulmachine voor Campina uit China naar Nederland vervoerd werd, het hout van de luiken kwam uit de inboedel van een failliete bekistingsfabriek.

Gebrand hout

De constructieve basis van de bar wordt gevormd door drie gestripte units van een tijdelijk ziekenhuis. Eén unit heeft nieuwe gevels gekregen van ramen en een dak van lichtkoepels, hierin zitten de bar en twee toiletten. De andere twee units omlijsten, op elkaar gestapeld, het terras. Rondom is het hele paviljoen voorzien van grote houten luiken waarmee het ‘s avonds afgesloten kan worden. Het hout van de luiken werd gebrand om het te verduurzamen.

Ongebruikelijk ontwerpproces

Omdat de ontwerpers afhankelijk waren van het aanbod op Marktplaats, moest het ontwerpproces op een ongebruikelijke wijze vormgegeven worden. Pas zodra een item of partij was aangeschaft, kon aan de hand van de dimensies en de staat waarin het materiaal verkeerde een definitief ontwerp worden gemaakt. De ontwerpers waren de initiators van het project, er was dus geen opdrachtgever. Het geld werd bijeengebracht via de crowdfunding website voordekunst.nl en het werven van sponsors. Het paviljoen is gebouwd door de ontwerpers, bouwkundig kunstenaar Jorrit Vijn en 80 vrijwilligers die veelal via een Marktplaats-transactie betrokken werden bij het project. Door veel aandacht te besteden aan de detaillering, ziet het paviljoen er strak uit.

Hetkomtaltijdgoed.nl

Om de bijzondere verhalen te verzamelen die achter de verwerkte materialen zitten, is de website hetkomtaltijdgoed.nl gelanceerd. Hier zijn gesprekken verzameld met verschillende verkopers van materialen over de herkomst ervan.