Gehry overweegt Eisenhower monument los te laten

Het ontwerp voor het Eisenhower monument van Frank Gehry uit 1999 krijgt misschien een totaal andere uitstraling. De commissie die zich over het monument ontfermt, buigt zich momenteel over de alternatieven van twee andere architecten. Mocht het zo ver komen, dan overweegt Gehry zich terug te trekken uit het project.

Dwight D. Eisenhower was de 34e president van de Verenigde Staten en generaal in de Tweede Wereldoorlog. In 1999 besloot het congres hem eer aan te doen met een monument in het centrum van Washington op een kavel ter grootte van anderhalve hectare. Na een selectieprocedure kreeg Frank Gehry de opdracht vorm te geven aan dit monument.

Omstreden ontwerp
Gehry stelde een geweven stalen tapijtwerk voor dat door kolommen van 25 meter aan elkaar is geregen, waarmee de bescheidenheid van de oud-president wordt verbeeld. Dit ontwerp bleek echter erg omstreden te zijn en vanuit de overheid werd aangegeven dat het aangepast diende te worden.

Twee weken geleden diende Gehry zijn herziene ontwerp in, dat minder extreem is uitgewerkt. In eerste instantie leken de verschillende wensen van alle partijen goed verwerkt te zijn in deze herziene versie, maar nu blijkt dat dit waarschijnlijk toch niet het geval blijkt. Veel critici wensen een veel eenvoudiger ontwerp dan wat nu op tafel ligt.

Foto: eisenhowermemorial.net

Terugtrekking Gehry
De commissie heeft twee andere partijen nu gevraagd een nieuwe invulling te geven aan het ontwerp van Gehry. In één van deze alternatieven verdwijnen alle belangrijke aspecten van het oorspronkelijke ontwerp. Dit stoot de beroemde architect tegen het hoofd. In een verklaring geeft hij daarom aan dat, mocht de jury verder willen gaan met dit alternatief, hij zijn naam niet meer aan het project wil verbinden.

De alternatieven zijn afgelopen woensdag door de commissie besproken. Volgende week woensdag 24 september maken zij hun beslissing bekend. Zij hopen dat het monument in 2017 opgeleverd kan worden.