Ekovilla

De ekovilla is gebouwd in een wijk net buiten het centrum van Rotterdam. Het gebouw is geschikt voor wonen en werken en bestaat uit drie lagen. De villa is als prototype van deze tijd gebouwd: ecologisch, duurzaam en nagenoeg CO2-vrij.

De basis van het ontwerp is enerzijds zelfvoorziening en anderzijds het gebruik van ecologische bouwmaterialen.

Het huis zit vol met duurzame concepten. De elektriciteit is in twee groepen verdeeld, waarbij het 12V-circuit wordt gebruikt voor led-verlichting en 230V voor de stopcontacten. Datgene wat aan energie benodigd is komt binnen via zonnepanelen.

Het watercircuit is ook in twee groepen verdeeld, met een circuit voor koud drinkwater en een circuit voor warm/koud regenwater. De wasmachine, vaatwasser en douches zijn voorzien van warm regenwater. Hiervoor wordt water van de daken opgevangen in een 'levende' vijver en in het huis geleid. Het drinkwater wordt letterlijk alleen gebruikt als drinkwater.

De verwarming van het huis bestaat uit plafondverwarming en is volledig gebaseerd op warmtestraling. Dit systeem werkt op laagtemperatuur en vanwege de extreem goede isolatie van de buitenschil, is er voor de verwarming maar weinig energie nodig. Deze energie wordt grotendeels opgewekt door zonnecollectoren.

De natuurlijke ventilatie werkt op basis van inlaten direct van buiten en afzuiging via kanalen. De afzuiging reageert via C02- en vochtmeters in de ruimten, waardoor altijd voldoende maar toch
minimaal geventileerd wordt.

Voor de slaapvertrekken is bewust gekozen om deze in de grond te laten verzinken. Hierdoor blijven de vertrekken in de zomer relatief koel en in de winter relatief warm. Dit betekent in de winter een beperking van de warmtevraag.

Het huis is gericht op de zon, wat betekent dat de keuken op het noordoosten ligt en de woonkamer op het zuidwesten. De ramen liggen diep in de gevel, waardoor een overstek ontstaat dat in de zomer als zonwering werkt. Het dak waarop de zonnecollectoren en zonnepanelen liggen ligt pal op het zuiden.

De bouwmaterialen zijn uitgezocht op hun ecologische waarde en op hun positieve eigenschappen op het klimaat. Ook zijn er tweedehands en restmaterialen gebruikt. Het merendeel van het huis bestaat uit hout, leem en vlas.

De constructie bestaat uit een volledig vurenhouten skelet van gelijmde liggers en kolommen. Deze is geplaatst in de betonnen kelderbak. De houten constructie is opgevuld met wanden van leemsteen en leemspecie. Het leem zorgt voor een ideale vochthuishouding binnenshuis. Het huis is rondom volledig geïsoleerd met dertig centimeter vlas en zorgt samen met het leem voor ademende gevels.
De ramen zijn voorzien van drievoudig dubbel geïsoleerd glas wat zorgt voor een perfecte isolatie en tevens geluid buiten houdt.

De tuin zal worden voorzien van eetbare planten en fruitbomen en het tweede dakvlak wordt voorzien van sedum. Het gebouw is ontstaan vanuit 'vorm volgt functie' en is hierdoor bijzonder geworden.