Zafra amsterdam

1640 vs. 2012. De winkel "Zafra" amsterdam. 15 x 2,8 x 3 meter (l x b x h) dat zijn de uitzonderlijke maten van dit lange smalle pandje uit 1640 gelegen aan de singel 391 in hartje Amsterdam. Een uitdaging om de grenzen van het toelaatbare op te zoeken en om oud en nieuw tot een eenheid te krijgen. Om de smalle en lange ruimte extra te benadrukken heb ik een lange kast van 11 meter in het midden van de ruimte geplaatst. Het kader ontmoet na 8 meter aan de bovenzijde een raam. Het kader loopt na het raam in het buitengedeelte gewoon door, waarna het kader bij het volgende raam weer naar binnen doorgezet wordt de winkel in.

Een belangrijk gegeven voor de kast was dat deze flexibel indeelbaar moest zijn, doormiddel van horizontale en verticale elementen. Bedacht is om een kader te maken waar staanders op willekeurige plaatsen gepositioneerd kunnen worden en d.m.v. spanbanden gefixeerd kunnen worden. Voor het kader van de kast hebben we een detail van het pand zelf gebruikt. Een detail dat boven de entree deur als sierstuk is gebruikt. Hierdoor is deze kast uniek en speciaal voor dit pand ontworpen. De kast heeft 1 grote en 1 kleine doorgang. Hierdoor is een routing bepaald, zodat elke bezoeker de winkel helemaal rond “moet” lopen en alle spullen gaat ontdekken. In de kast is aan de achterzijde een pantry met een vaatwasser, koelkast, oven en een werkblad met spoelbak toegepast. Een kleine werkplek met een indraaibare stoel en de kassa is aan het einde geplaatst. Een strijd op de mm2, maar alles past exact in, naast en op elkaar.

In de staanders hebben we op willekeurige plekken elektra doorgevoerd en hier losse “Artemide tolomeo pinza” met LED lichtbronnen op aangesloten. Op het plafond van de kast is er indirecte TL verlichting toegepast.

Doordat de bestaande wanden erg schuin, hol en bol lopen hebben we daar een houten framewerk voorgezet. Deze staat haaks op de vloer en volgt het silhouet van de wanden. Hierdoor hebben we het scheve gevoel weg genomen en is er ook display ruimte ontstaan. De ruimte is zeer efficiënt benut.

Van de opdrachtgever:

Een lange smalle winkelruimte van 2,50 bij 15 meter. Al een halve eeuw hetzelfde interieur in een grachtenhuisje uit begin 17e eeuw: een 'nostalgische' kapsalon gebouwd van hardboard. 

Plan: een ruimte waar ik alles zou kunnen verkopen wat ik bijzonder vind of wat gewoon leuk is. Het kan een foto zijn, een tas, een tafeltje. Een espresso moet er ook gedronken kunnen worden. En ondertussen moet er achter de laptop op arbo verantwoorde wijze gewerkt worden.

Een flexibel ontwerp wat recht doet aan de monumentale ruimte met een lichte en frisse uitstraling. Dat was de vraag aan drie verschillende interieurarchitecten.

Ontwerpplaats presenteert een zeer spannend ontwerp. Alle wensen -zelfs die ik nog niet specifiek had verwoord- worden door de 11 meter lange kast in het midden van de winkel en de wanddisplays vervuld.

Het ontwerp reflecteert mijn beleving van het constant ontdekken van nieuwe items, die soms in mijn rugzak of met de oude aanhangwagen van opa m.b.v. spanbanden worden vervoerd van de haven van Rotterdam naar Amsterdam. Interieurbouwers met liefde voor het vak waren vereist. Want intussen was namelijk al het hardboard verwijderd, de oorspronkelijke wanden bleken nog schever te staan dan gedacht, de vloer bleek ook niet toekomstbestendig. Gelukkig was er ook positief nieuws: een verborgen uitbouwkast. Ontwerpplaats heeft alle 'verrassingen'  verwerkt in het ontwerp.

De subtiele detaillering van de winkel heeft gezorgd dat de middenkast, de display elementen, de voorgevel en zelfs het toilet een geheel vormen.

De inzet, liefde en passie van ontwerpplaats hebben heel aanstekelijk gewerkt op iedereen die geparticipeerd heeft in de totstandkoming van de winkel. Het resultaat is dan ook geweldig. De klanten van Zafra zijn zonder uitzondering enthousiast over dit bijzondere interieur.

M. van der Oord.