G-star RAW Headquarters

Rauw is het zeker, het nieuwe gebouw van de G-Star RAW Headquarters in Amsterdam. Volgens Rem Koolhaas is OMA nog nooit zo vulgair geweest. De zichtlocatie aan de ring is maximaal uitgebuit; het gebouw wordt hiermee onderdeel van G-Star's branding. De creatieve kern van het modemerk presenteert zich achter een grote glazen etalage die verschillende vormen aan kan nemen. Op dit stukje ring wil je wel even in de file staan.

Zowel G-Star als Koolhaas' Office for Metropolitan Architecture hebben hun wortels in Nederland en operen internationaal op het hoogste niveau. Volgens partner Reinier de Graaf is het nieuwe hoofdkwartier een "exhibit of the shared aesthetics between OMA and G-Star RAW". Die gedeelte esthetiek is er zeker, en werd voor de inzending van de competitie creatief verbeeld in collages van G-Star-modellen en werk van OMA.

Collagemateriaal voor de competitie inzending. Links een model met de Seattle Library, rechts een model met de constructie van CCTV Headquarters, Copyright G-Star RAW

‘Dutch crudeness’ is volgens Koolhaas de gemeenschappelijke deler van beide merken. Vooral in het recente werk van OMA, zoals De Rotterdam en Beijing Stock Exchange is deze rauwheid te ervaren. Voor G-Star RAW, dat zich presenteert als modern metropolitan denim, heeft sinds de oprichting in 1989 de focus altijd op innovatieve toepassingen van denim gelegen. Zo positioneerde het modemerk ruwe, onbehandelde denim als een draagbaar en begerenswaardig materiaal, en ontwikkelde het een 3D denimsilhouet door de toepassing van architectonische en driedimensionale denim design. Kijkend naar het latere werk van OMA, is naast het innovatieve karakter de rauwe stedelijkheid zeker een gedeeld kenmerk.

Het 140 meter lange gebouw staat als een hangar op een podium. In de schil, die door het donkere beton een stoere maar tevens enigszins chique uitstraling krijgt, zijn functies ondergebracht die de kern van het gebouw ondersteunen. Deze kern van verschillende creatieve afdelingen is gesplitst in 5 glazen volumes die ten opzichte van elkaar verschuiven. Het rechter volume is naar voren geschoven en opgetild boven de entree, door het grote overstek werkt het als driedimensionaal uithangbord. De RAW-space, de negatieve ruimte onder de schil die ontstaat door de verschuivingen, kan worden afgesloten met monumentale glazen hangardeuren van vier verdiepingen hoog. Hierdoor kan het gebouw wisselende gedaantes aannemen voor het langsrijdende publiek.

Image courtesy of OMA

Rauw of ruw?
In het interieur is de donkere constructie nadrukkelijk aanwezig, stalen kolommen en kruisverbanden gaan dwars door de ruimtes. In een grote open plattegrond worden dubbel en driedubbel hoge studio’s verbonden met split levels waardoor zichtlijnen ontstaan die de verschillende afdelingen met elkaar in contact brengen.

Of het interieur ‘raw’ is hangt af van de vertaling. Rauw is het wel, maar echt ruw wordt het nergens. Vooral het kleurgebruik is rauw, door verschillende grijstinten in de afwerking en het meubilair ontstaat een gelaagd beeld. Echter geven de strakke aluminium en wit harsen vloeren soms een bijna klinische uitstraling en kan de gladde afwerking met reflecterende glazen en metalen panelen moeilijk als ruw worden bestempeld. Maar juist dit contrast werkt goed als decor voor de doorlopende modeshow die zich binnen afspeelt. Koolhaas zegt dat OMA in het ontwerp heeft "geflirt met de grenzen van het vakgebied", maar over de grens gegaan zijn ze niet.

Onder de titel ‘Two brands having unprotected sex’ verscheen in the Guardian een interview artikel over de G-Star Headquarters

Ontdek ‘the dirty secret of architecture’. Bekijk hieronder het korte interview van Designboom met projectarchitect Reinier de Graaf

Interview met Reinier de Graaf door Designboom