Willem de Kooning Academie in Rotterdam door TomDavid en Kraaijvanger

(WdKA) opende zaterdag 31 oktober haar compleet verbouwde onderkomen. TomDavid Architecten en Kraaijvanger Architects tekenden voor het ontwerp, waarbij het rijksmonumentale bankgebouw aan de Blaak en een recenter schoolgebouw aan de Wijnhaven zijn samengebracht tot één gebouw voor de kunsten.

De gesloten structuur van klassieke lokalen is ontklontert en heeft plaats gemaakt voor acht grote, open werkstations. De Artery - een publieke route – vormt de ruggengraat van de kunstacademie. De drie servicebalies fungeren als lichtgevende bakens op de route. De Artery verbindt de werkstations, de gebouwen onderling én de academie met de stad eromheen. Zo is de rol van WdKA als knooppunt van verbindingen tussen uiteenlopende partijen in Rotterdam ruimtelijk vertaald.

Artery

Niet alleen de circulatie in het pand is er door verbeterd, maar de buitenwereld komt letterlijk naar binnen door haar semipublieke karakter. Tegelijkertijd toont de academie zichzelf aan de stad: alle stations etaleren work in progress door de enorme glazen puien waarmee ze aan de Artery grenzen. Zo is de Artery naast verkeersruimte ook een verblijfsgebied en een aaneenschakeling van expositieruimten. De donkergrijze kleur vestigt alle aandacht op het getoonde werk.

Stations

De acht sneeuwwitte werkstations vormen een groot contrast met de donker grijze Artery. In deze ‘werkplaatsen’ werken studenten samen uit alle disciplines – van Advertising tot Ruimtelijk ontwerpen. Door de open structuur en de grote glazen puien gaan ze een relatie aan met elkaar en hun omgeving. Doordat ze niet ‘af’ zijn, staan ze open voor interpretatie en nodigen ze uit tot creativiteit. Tegelijkertijd beantwoorden ze aan alle eisen van de huidige student: veel licht, goede akoestiek en snel internet.

Interdisciplinair werken

Volgens Jeroen Chabot (Directeur WdKA) stimuleert het ontwerp met de introductie van de Artery en de stations interdisciplinair werken, één van de pijlers van de vernieuwde onderwijsvisie: “Vernieuwend kunstonderwijs vraagt om vernieuwende ruimtes. Rondgang door het gebouw zorgt voor onverwachte ontmoetingen met andere disciplines en nieuwe mogelijkheden, prikkelt en verlaagt hierdoor drempels.”

Budget

Voor de transformatie was een beperkt bouwkundig budget beschikbaar. Hierdoor zijn in het ontwerp duidelijke keuzes gemaakt. Het zo goed mogelijk ondersteunen van de studenten stond daarbij voorop. Zo is geïnvesteerd is snel internet, akoestiek en daglichttoetreding, maar is de afwerking veredelde ruwbouw te noemen. Er is bijvoorbeeld geen nieuwe vloer gelegd en zijn gesloopte wanden niet afgewerkt.

K-Support

Bij de transformatie van Willem de Kooning Academie maakte K Support, in opdracht van Breijer Bouw en Installaties, de uitvoeringstekeningen. Daarnaast verzorgde K Support in opdracht van de Willem de Kooning Academie de tekeningen benodigd voor de aanvraag van de omgevingsvergunning en de monumentenvergunning.