Het gekozen thema verwijst niet alleen naar het maritieme karakter van de vergaderlocatie en ons historisch erfgoed, maar ook naar innovatie en het grensverleggende aspect van Dutch design.
Geschiedenis in modern jasje
Het ontwerp van Edward van Vliet verbindt Nederlands historisch erfgoed met een moderne uitstraling. Het ontwerp toont de culturele invloeden die door de jaren heen in Amsterdam hun weerklank hebben gevonden. Hollandse wolkenluchten en unieke patronen verwijzen naar de geschiedenis van het Scheepvaartmuseum en de trotse geschiedenis van het gebouw als marinebasis en aan de zee, die ons altijd heeft verbonden met de rest van de wereld.
Flexibiliteit
Naast de juiste uitstraling was er nog een belangrijke eis aan de inrichting: het meubilair moest op verschillende manieren toepasbaar zijn. Ruimtes worden meerdere malen per dag anders ingericht of vergaderzalen worden bij elkaar getrokken. Het meubilair moest dus eenvoudig in te zetten zijn in andere opstellingen. Alle gekozen tafels zijn dan ook inklapbaar en gemakkelijk te vervoeren. De meeste stoelen zijn stapelbaar.
Huiselijk en doelmatig
Om de gewenste flexibiliteit en uitstraling te bereiken, werkte Edward van Vliet samen met Gispen. Speciaal ontwikkelde vloerkleden door Moooi Carpets geven het geheel warmte. Kuipstoeltjes zorgen voor een huiselijke sfeer. Tegelijk was efficiëntie en doelmatigheid gewenst. Dat is onder meer terug te zien in de strakke, witte vergadertafels van Casala.
Dutch Design
In het interieur is veel Dutch Design toegepast. En meubels van buitenlandse ontwerpers kregen op speelse en intelligente wijze een Hollandse make-over. Zo zijn Kartell-stoelen voorzien van stof van het Nederlandse bedrijf Febrik: gebreid in plaats van geweven. Ook de fauteuils van Moroso, uit de Sushi Collectie van Edward van Vliet, zijn voorzien van dezelfde, speciaal voor het Nederlands EU-voorzitterschap ontwikkelde stof.