Lichtenvoorde richt zich met zijn voorzieningen en winkels tot de lokale bevolking maar ook tot de (nabij gelegen) regio. Om subregionaal een aantrekkelijke speler te blijven, was een concentratie (herpositionering) van bestaande winkels en aanvullende m2 noodzakelijk.
Het kernwinkelcentrumgebied is opgespannen tussen twee plaatsen die worden gekenmerkt door een ruime parkeergelegenheid en één of enkele trekkers. De woonentrees zijn centraal in de straatwanden geplaatst en niet weggedrukt in hoeken of steegjes. Deze bewuste keuze maakt dat het wonen duidelijk aanwezig is binnen het plan en daarmee allure krijgt. De gegeven ruimte op de daken van de grote winkels is ingezet om een groen en rustig binnengebeid te realiseren waaromheen de verschillende woningen zijn geplaatst. De woningen hebben allemaal een extra ‘voorterras’ gekregen, waardoor het wonen ook deel is geworden van deze royale daktuin.
Bij het ontwerp van de woningen in de 2e fase en dan met name aan de Molendijk, is uitgegaan van kleine appartementen variërend van ca. 50 – 75 m2 gbo. Hiermee is de startersmarkt zeer goed bediend en was dit project haar tijd enkele jaren vooruit. De verkoop en de verhuur (in 2008/2009) heeft via loting plaats moeten vinden.
Onder het bouwvolume van fase 1 ligt een garage met parkeerplaatsen voor alle bewoners en zijn tevens de bergingen geplaatst. Om droog naar je auto te komen is onder de Leest door een tunneltje gebouwd. Het winkelend publiek heeft hier in de Leest geen weet van.