Europese politici en ambtenaren die gedurende het Nederlandse EU-voorzitterschap in Amsterdam zijn, vergaderen naast het Scheepvaartmuseum in tijdelijke gebouwen, waaronder het Europagebouw. De entree van het gebouw is deels opgetrokken uit speels gevormde zeilen die refereren aan de zeilschepen die voorheen op het terrein gebouwd zijn.
In de nissen die zo ontstaan zijn 3D geprinte achterwanden en banken geplaatst. Deze worden met spots aangelicht. Achter het doek pulseert licht, dat binnen twee minuten langzaam aan en uit gaat. De gevel is op deze wijze niet alleen aankleding van een functionele doos, ook voegt ze een verblijfsfunctie toe aan de gevel.
3D geprint
Elk zitelement van de 3D façade is parametrisch ontworpen en past perfect in iedere nis. Het ruimtelijke patroon heeft van onder naar boven een andere vorm om de verscheidenheid, maar tegelijkertijd ook de samenkomst van de EU-landen te benadrukken. De zitvlakken zijn opgevuld met lichtgekleurd beton. Dit zorgt voor extra stevigheid en een contrast met het blauwe, geprinte patroon.
De 3D geprinte elementen zijn lokaal geproduceerd met de levensgrote 3D printer van het 3D Print Canal House. Deze printer kan elementen van 2 x 2 x 3,5 meter 3D printen en maakt gebruik van een Fused Deposition Modeling (FDM) techniek. Met deze techniek wordt bioplastic gesmolten en laag voor laag met een computergestuurde printerkop opgebouwd. De printlagen uit het productieproces zijn goed zichtbaar in het eindproduct.