Maatschappelijke ontwikkelingen, waaronder de vergrijzing en de afbouwende verzorgingsstaat, maken het volgens de ontwerpers van 2by4-architects noodzakelijk interdisciplinair en creatief na te denken over de toekomst van het wonen met intramurale en extramurale zorg en de behoeften van zorgbehoevende binnen woongebieden. Ze hebben hun visie vormgegeven in de bestaande dorpskern te Rijssen. Hier is een woon- zorgcampus voor senioren gerealiseerd met intramurale- en extramurale zorg. Ook senioren met een verstandelijke handicap vinden er een thuis.
Drie opdrachtgevers
Het project kent drie opdrachtgevers: een corporatie die wil anticiperen op de vergrijzing van haar bewoners, een zorgorganisatie die verpleeghuiszorg levert in de zwaardere categorieën en een zorgorganisatie voor verstandelijk gehandicapte ouderen met dementie. Alle opdrachtgevers onderschreven de doelstelling om een woonzorggebied te realiseren waarbij de nadruk niet lag op de zorg maar op het wonen. Wonen passend bij de levensstijl van de cliënten en bewoners.
Sterke identiteit
Met dit ontwerp wilde 2by4-architects niet alleen een gemeenschapsgevoel creëren en de nabijheid van groen benadrukken, maar werd ook gestreefd naar een expressieve architectuur met een sterke identiteit en een warme, natuurlijke afwerking.
Alternatief voor hout gezocht
Met dat doel in gedachten stelden de architecten aanvankelijk een buitenafwerking voor in gladde witte pleisterkalk, gecombineerd met een bekleding in natuurhout. De architecten wilden niet alleen hout gebruiken om een opvallend contrast te verkrijgen, maar voelden zich ook aangesproken door de natuurlijke uitstraling en de duurzame eigenschappen van dit materiaal. Helaas moeten hoge kosten worden gemaakt om een buitenafwerking in hout te onderhouden en te voorkomen dat ze grijs wordt. Daarom kregen de architecten van de klant - een woningcorporatie en zorginstelling - de opdracht een alternatief te zoeken dat op hout lijkt.
Vulkanisch basalt
De plaatmaterialen van de ROCKPANEL Group, die op duurzame wijze gemaakt worden van sterke natuurlijke basaltsteen, waren een intrigerende optie. Het ontwerpteam opteerde uiteindelijk voor onafgewerkte ROCKPANEL Natural, een plaat die onderhevig is aan natuurlijke verwering en van uiterlijk verandert onder invloed van het klimaat. Bij hun installatie hadden de platen een groene kleur, die na blootstelling aan zon en regen in warm, donker bruin veranderde. De kenmerken van de vulkanische basaltsteen die in deze plaatmaterialen is verwerkt, bieden een afwerking met een rijke textuur en een uitstekende weerstand tegen weer en wind. Op die manier wordt op frisse en vernieuwende wijze de look van echt hout bereikt.
Geslaagde primeur
Projectarchitect Remko Remijnse legt uit dat de klanten aanvankelijk verrast waren door de idee dat met deze panelen een houtlook kan worden bereikt zonder enige vorm van houtprint te gebruiken. Het is dan ook het eerste project in Nederland waarvoor de platen op deze manier zouden worden aangewend. De klanten en architecten waren echter geweldig onder de indruk van het natuurlijk ogende resultaat. "Duurzaam met de uitstraling van echt hout: we hadden ons alternatief gevonden!", besluit Remijnse.