ARC15 Detail inzending: de Tweesprong in Nederweert-Eind door UArchitects

Door een integrale, holistische aanpak ontstaat er één ontwikkelingsklimaat voor kinderen. Ook de meerwaarde voor ouders is evident: een gemeenschappelijk gedeelde pedagogische visie en dag arrangementen die het kind een leerzame en plezierige tijd bieden. Op basisschool Budschop en de Tweesprong ontstaat door de toekomstige verbouwing een geweldige kans om onderwijs en opvang te integreren in de kleine woongemeenschappen.

De agrarische gemeenschap heeft ons gemotiveerd in de aanpak van de beide projecten om op een ingetogen wijze het verleden met een rustige toonkleur neer te zetten, van wit tot verschillende grijstinten.

Schuren

De houten delen aan de buitenzijde van de projecten zijn een verwijzing naar de schuren die in het landelijk gebied her en der zijn  verspreid. Met baksteen wanden met sterk terug liggende lintvoegen van het metselwerk is een link gelegd naar de akkergebieden die het agrarische buitengebied kenmerken.

Agrarische gemeenschap centraal

Beide locaties zoals Nederweert en Nederweert-Eind zijn ontstaan uit een agrarisch georiënteerde gemeenschap waar geloofbelijdenis één van de bindende factoren was en is in de dorpen. De verticale houten delen (verwijzing houten schuren) op de gevels die alvast licht transparant zijn behandeld om de natuurlijke  vergrijzing hiermee in te leiden en de duidelijk afgezette diepe lint voegen (verwijzingen akkerlandschap) verbinden de verticale en horizontale bewegingen van de beide projecten met de context.

Textuur en richting van de gevels zijn horizontaal en verticaal gericht Wij hebben bewust gekozen om de gevels geen direct afleesbare decoratie te laten zijn maar een architectuur die zich (on)bewust laat aflezen omtrent de intrinsieke dieper liggende invloeden van de omgevingen op de beide projecten.