Op deze woonboot leven Jacco en Jeanette Kerssens met hun dochtertje Sofie. Ze wonen voor het eerst op het water. Gemeente Akersloot heeft in de jaren negentig alle arken geïnventariseerd en besloot daarna dat er geen nieuwe bij mochten komen. “Nu moesten wij aantonen dat ze deze plek over het hoofd hadden gezien”, zegt Jacco Kerssens. “Dat is uiteindelijk met veel moeite gelukt, doordat er iemand op dit adres ingeschreven bleek te staan. Toen hebben we toestemming gekregen om hier een nieuwe ark neer te leggen, als we die op het riool lieten aansluiten. En we hoefden ons niet te houden aan de maten van de gemeente.
In overleg met de eigenaar van de jachthaven is besloten dat de ark maximaal 3,40 meter boven de waterlijn zou uitsteken. John van Kerssens-de ruiter architecten uit Alkmaar maakte zo voor het eerst een ontwerp voor de woonboot.
''We wilden iets bijzonders''
Jacco: “We wilden, architectuur, iets bijzonders. Niet een huis op het water, compleet met een erker en een puntdak, zoals je soms ziet. Nee, het moest echt een boot zijn. John is gewend zijn ontwerpen aan te passen aan de omgeving. Dat zie je hier ook aan het nautische karakter van het ontwerp.”
Jacco doelt op de ronde ramen (als patrijspoorten) en op de verhoogde ‘achtersteven’, waar een terras is gesitueerd. Doordat het terras wat hoger ligt, kijk je over de boten in de jachthaven heen. Bovendien biedt het op die manier privacy, want bezoekers van de jachthaven kunnen je niet zien liggen. Verder heeft de ark aan de walkant bijna geen glas. De andere kant, die op het oosten ligt, is wel ‘open’, met mooie ronde ramen.
Hengeltje uitgooien
De twee naast elkaar gelegen deuren aan de walkant zijn opgenomen in de lattenconstructie waarmee de zijwanden zijn bekleed. Daardoor vallen ze bijna niet op. De ene is de ‘voordeur’, de andere leidt naar het ‘schuurtje’.
Als de bezoeker de ark binnengaat, ziet hij door een ‘patrijspoort’ in de tegenover gelegen wand het Alkmaardermeer. De woonkamer, aan de noordkant, biedt een weids uitzicht op het meer en op de ‘ingang’ van het Noordhollands Kanaal, door de grote ronde ramen in beide zijwanden en de glazen wand aan de kopse kant. Die wand kan gedeeltelijk opengeschoven worden.
Doorkijkje
De verbinding van de woonkamer met de eetkeuken oogt als een steiger. Ook zittend aan de keukentafel heeft de bezoeker een mooi zicht op het Alkmaardermeer. Vanuit de keuken is er een trap naar het hoger gelegen terras. De zijstukken van de trap, de dragende delen, zijn wit geschilderd. De treden zijn in de houtkleur gehouden, net als de vloer. Achter de trap naar het terras is een doorkijkje gemaakt naar de werkkamer, die onder het terras ligt.
Zelf gemaakt
Naast de ‘steiger’ is de trap naar de benedenverdieping. De twee verspringende patrijspoorten begeleiden de bezoeker naar beneden. Door de lange gang oogt het hier ruimtelijk. Beneden bevinden zich drie slaapkamers, de badkamer, de ‘machinekamer’ en de al genoemde ruime en lichte werkkamer.