Het project is een echt ‘hof’ met vier monumentale toegangshallen, een markante toren en een daktuin met bomen. De rooilijn van het gebouw is verlegd om meer ruimte te creëren, bijvoorbeeld voor een terrasje.
Stedebouwkundig concept
Architectenbureau Geusebroek Stefanova begon aan het project met als stedebouwkundig concept het scheiden van verkeer en verblijf. Het bureau heeft het grote, ongedefinieerde Javaplein opgedeeld in twee pleinen met elk een eigen vorm en sfeer. De pleinen hebben een verblijfsfunctie met duidelijk gedefinieerde grenzen en zichtbare orientatiepunten, waardoor de voetganger makkelijk zijn weg kan vinden. Het verkeer beweegt zich daartussen.
Foto Peter Elenbaas
Vervangende nieuwbouw Borneoblok
Het architectonisch ontwerp voor vervangende nieuwbouw van het Borneoblok zet de continuïteit van de architectuur uit de buurt voort. Om dit te bereiken heeft het bureau de karakteristieken gedefinieerd en deze vervolgens in het ontwerp vertaald.
Programma
In de Borneohog zitten67 woningen, waarvan dertig koopwoningen, zeventien huurwoningen in de vrije sector en twintig in de sociale sector. Vier van de woningen zijn voor mensen in een rolstoel. Het monumentale gebouw herbergt verder een bibliotheek, een ondergrondse parkeergarage, een grand café en een fitnesscentrum. Hiermee wordt de Borneohof een plek waar de hele Indische Buurt buurt iets aan heeft.