Doepel Strijkers stelde zich de ambitie om verder te gaan dan alleen het verminderen van de CO2-footprint door het hergebruik van materialen. Het bureau heeft een alternatieve ontwikkeling opgezet door de invoering van de sociale component. Een team van ex-gedetineerden in een re-integratietraject werd ingezet voor het maken van de objecten. Op deze manier is het project meer dan alleen maar een voorbeeld van hoe een interieur gemaakt kan worden uit afval, het creëert de toegevoegde waarde door de scholing en stimulering van deze werknemers
Kosten
De kosten van het project zijn gelijk aan een interieur gebouwd uit nieuwe materialen, maar het geld wordt anders verdeeld. In Het HAKA-gebouw is gebruik gemaakt van goedkopere tweedehands materialen, wat betekent dat er meer geld overblijft voor de sociale component.
De entreebalie in de ontvangstruimte is bekroond met verticale tl-lampen. Fotograaf Ralph Kämena
Flexibel gebruik
Het gebouw is door het bureau benaderd als een drager voor toekomstige activiteiten. Deze drager is opgebouwd op bais van de stromen die door het gebouw gaan waarbij de ruimtelijke invulling wordt gebaseerd op het optimaliseren van sociale en energetische duurzaamheid. Een zonering in private en publieke plekken is veranderbaar.
Programma
Op de begane grond zijn de functies ingepast die exploitatie mogelijk maken. Deze publieke zone biedt in het oorspronkelijke fabrieksgedeelte ruimte aan werk en overlegplekken en horeca. het werkplatform biedt tijdelijke kantoorruimte aan huidige huurders. Rondom de platforms zijn de horecavoorzieningen gesitueerd die tevens als flexplekken kunnen worden ingezet.