In de Vinex-wijk Meerhoven staat een vliegtuighangar uit 1955, een van de weinige historische relicten in het gebied. Architectenbureau diederendirrix maakte een ontwerp voor een brede school in deze hal. Naast een basisschool bestaat het programma uit onder meer een buurtcentrum, een sporthal, een bibliotheek en een fitnessclub. De ruimte in het gebouw heeft een prettige overmaat, waardoor een overdekt, stedelijk plein is ontstaan.
Lichtkunstwerk
Om een extra verblijfskwaliteit te creëren, is door adviesbureau Kunst en Bedrijf voorgesteld kunstenaar Peter Struycken een kunsttoevoeging te laten maken, passend bij het sobere, industriële karakter van de hangar. Struycken werkt vaak met licht, waarbij hij in het gebouw lichtprojecten heeft toegepast om van kleuren en lichtintensiteit te laten veranderen, binnen een vaste structuur van lichte en donkere fasen. Het kunstwerk geeft het grijze plein een soms feestelijke, en dan weer mysterieuze sfeer. Vooral ’s avonds en ’s nachts, wanneer de hal uitnodigend oplicht, komt de kracht van het kunstwerk naar voren.
Na voltooiing van het aangrenzende centrumplan Meerrijk, zal het overdekte plein zijn uiteindelijke plek krijgen in een sequentie van stedelijke ruimtes, die de toegang vormen tot het nieuwe centrumgebied. Dan zal de kwaliteit van het lege, ongeprogrammeerde plein nog meer tot zijn recht komen.
Identiteit
De hangar past ook in een grotere reeks van herbestemmingen van industrieel erfgoed in de postindustriële lichtstad Eindhoven, waar het geven van historische betekenis nog steeds de belangrijkste opgave is. De hangar,met het overdekte plein en het lichtproject van Struycken, heeft de potentie de nieuwe wijk Meerhoven in identiteit te verbinden met de rest van de stad en haar toekomstige ontwikkelingen.
De volledige tekst door auteur Evelien Pieters is te vinden in de Architect, september 2011.