Het Scheepvaartmuseum in Amsterdam door Dok architecten

De glazen overkapping van het Scheepvaartmuseum in Amsterdam is opgeleverd. De imposante koepel met een overspanning van 34 bij 34 meter is van buitenaf onzichtbaar en kan zonder structurele ingrepen ongedaan worden gemaakt .

Ney&Partners uit Brussel maakte het ontwerp op basis van een kompasroos en de kompaslijnen op een historische zeekaart. Dit wordt versterkt door de geplaatste led-verlichting op verschillende knooppunten en steunpunten in de staalconstructie van dertig bij dertig meter.

De gehele renovatie is uitgevoerd onder auspiciën van Dok architecten, dat het uitgangspunt hanteerde om het gebouw in ere te herstellen en opnieuw te laten spreken als paleis en pakhuis in het water. Het overkappen van de binnenplaats zorgt voor een efficiënte, heldere organisatie van het gebouw. Het nieuwe atrium fungeert als oriëntatie- en keuzepunt voor de bezoeker, waarvandaan de verschillende tentoonstellingsruimtes te bereiken zijn.


Vroege schets door Liesbeth van der Pol

Liesbeth van der Pol: ‘Als je begint met zo’n opgave kijk je eerst naar de kwaliteiten van het gebouw. Het gebouw van het Nationaal Scheepvaartmuseum is een hermetisch gesloten gebouw, met een streng classicistische opbouw. Hierin schuilt ook de kwaliteit van dit gebouw. Maar het is geen makkelijk gegeven om van zo’n gebouw een modern eigentijds museum te maken en toch die kwaliteit te bewaren. Met deze tegenstelling moesten we aan de slag. Wij zijn begonnen om op ons bureau uitgebreid publicaties over het gebouw en vooral ook oude tekeningen van Daniel Stalpaert te bestuderen. Toen we naar deze oude tekeningen keken bleek dat het gebouw van Stalpaert ooit ontworpen is met zichtassen die doorliepen in de binnenplaats. Deze zichtassen hebben we in ons ontwerp opnieuw opengemaakt.’