De Mini Mall biedt ruimte aan bijzondere horeca, originele winkelformules van onafhankelijke ontwerpers, vernieuwende evenementen en festivals en gedurfde kunstinitiatieven. Het doel is om een gezonde en levendige mix van creativiteit en commercialiteit te huisvesten.
Binnengebied
Een bijzondere kwaliteit die de architectenbureaus PEÑA architecture in Rotterdam en AFARAI in Amsterdam aan het stationsgebouw hebben toegevoegd, is het gezamenlijke binnengebied waar activiteiten van de individuele ondernemers samen komen. Het rijksmonument is opengebroken vanuit de straat en toegankelijk gemaakt voor het publiek. Tijdelijke events en pop-up formules vormen hier de verbindende factor. De ondernemers hebben niet alleen aan de straatzijde een winkelpui gekregen, maar ook aan het binnenplein.
Het vernuft van wat je niet ziet
Het ontwerp heeft een Casco+ opleveringsniveau. Dat houdt in dat de Hofbogen zodanig leeg zijn gemaakt, dat de monumentaliteit van de ruimte met zijn bogen in volle glorie ervaren kunnen worden. Het scheppen van dit soort ‘kale’ ruimtes zorgt ervoor dat elke ondernemer zijn eigen identiteit aan de ruimte kan geven door middel van het interieur. Het vernuft van het ontwerp zit hem vooral in wat je niet ziet.
Achtergronden
Begin 20e eeuw werd in het noordelijke deel van Rotterdam, dwars door de bestaande 19e eeuwse stadswijken en het even verderop gelegen polderlandschap heen, het Hofpleinviaduct gebouwd. Een luchtspoor met een overspanning van 1,9 kilometer, bestaande uit 189 overspanningen en opgetrokken uit gewapend beton.
In 2005 hebben vier woningcorporaties (nu Havensteder en Vestia) de handen ineen geslagen en gezamenlijk het spoorwegviaduct van de Hofpleinlijn aangekocht van de Nederlandse Spoorwegen. Aanleiding was de aanwezigheid van het verwaarloosde Hofpleinviaduct in de stedelijke omgeving van Rotterdam Noord. Het bouwwerk doorkruist meerdere stadswijken en op enkele punten is het viaduct letterlijk ingeklemd geraakt door latere stadsuitbreidingen.
Het doel van de herontwikkeling was het behouden en weer in oude glorie te herstellen van het Hofpleinviaduct en daarmee actief bij te dragen aan het bevorderen van de kwaliteit van de omringende publieke omgeving.
In 2006 is Crimson Architectural Historians aangesteld om het projectbureau Hofbogen te leiden. Het bureau stelde onder meer een cultuurhistorische verkenning op naar het Hofpleinviaduct en publiceerde het boek Toekomstvisie De Hofbogen, Het langste gebouw van Rotterdam, met daarin een integrale visie voor de toekomst van het viaduct.
In 2008 startte het projectbureau met de herontwikkeling van de eerste zeven bogen in Rijksmonument Station Hofplein, met het doel de verloederde omgeving een kwaliteitsimpuls te geven. De sfeer van weleer moest herleven, maar op een eigentijdse manier. Het project is in mei 2011 opgeleverd.