Woonhuis op IJburg in Amsterdam

Zo gesloten als het gebouw is aan de voorkant, zo open is het woonhuis in IJburg aan de achterkant. Grote ramen bieden een weids uitzicht over het water op het Diemerpark.

Rietland Oost is een van de drie kleinere eilanden van IJburg. Het ligt het meest oostelijk en grenst aan het Diemerpark. Alle woningen die op het eiland zijn vrijstaand. De projectlocatie bevindt zich aan de zuidwestzijde van het eiland. De samenhang tussen de kavels en de onderlinge privacy worden voor een deel bewerkstelligd door de sterk dragende groenstructuur. Het huis ligt aan een mandelig hofje.

Open en gesloten

Het woonhuis bestaat uit drie verdiepingen met aanvullende een kelder en een opbouw naar het dakterras. De vormgeving van de bouwmassa en de mate van open- en geslotenheid bepalen samen de oriëntatie van het woonhuis. Vanaf de hofzijde, vanuit noordoost zijde, wordt het woonhuis benaderd. Het woonhuis maakt vanaf deze zijde een gesloten indruk. De gevel heeft hier de maximaal toegestane hoogte en vormt een rug naar de wijk. De bouwmassa loopt vanaf deze gevel in een lijn als hellende dak schuin af richting zuidwest zijde.

Sterk naar buiten gericht

Aan de zuidwest zijde heeft het woonhuis een open karakter door toepassing van grote glasvlakken en het creëren buitenruimten in de vorm van een loggia en dakterrassen op verschillende verdiepingen. Op de begane grond bevindt zich de tuin. De buitenruimten op de verdiepingen worden gevormd door het uitsparen van volumes uit de hoofdmassa en zijn door de richting van het hellend dak sterk op de omliggende natuur georiënteerd.

Fotograaf Luuk Kramer

Gevels

Voor de gevels is gekozen voor een grote mate van abstractie door een compositie van strak uitgevoerde gevelopeningen in gebouwhoge vlakken en het toepassen van slechts twee materialen en kleuren voor de dichte geveldelen. De gevels worden bij het bovengedeelte van de bouwmassa uitgevoerd in donkere houten profielen en is aan de onderzijde van het volume uitgevoerd als licht stucwerk. De abstractie wordt verder vergroot doordat het gehele hellende dak is voorzien van antraciet-zwarte zonnepanelen.

Opgaan in natuur

Deze panelen zijn goed zichtbaar vanuit het Diemerpark, vanaf de overzijde van het water. De zonnepanelen vormen een wezenlijk onderdeel van het architectonische totaalbeeld. De donkere kleuren van de gevels en van het hellende dak zijn nagenoeg gelijk. Door dit eenduidige kleurgebruik en de strakke detaillering van de aansluitingen vormen het hellende dak met zonnepanelen en de met hout beklede gevels een geheel cq. een volume. Het woonhuis lijkt door de eenvoudig ogende vorm, detaillering en kleurgebruik en de toepassing van natuurlijke materialen op te gaan in de omgevende natuur.