nieuws

Jury ARC15 Interieur Award stelt zich voor

Techniek

Om vernieuwing én professionaliteit van de interieurdiscipline een boost te geven, organiseert de redactie van de Architect samen met Plan@Office de ARC15 Interieur Award. Net als voorgaande edities beoordeelt een jury met professionele zwaargewichten de ingezonden projecten.

Jury ARC15 Interieur Award stelt zich voor

ARC15 Interieur Award wil de werelden van ontwerp, opdrachtgeverschap en productvormgeving dichter bij elkaar brengen. De prijs wordt toegekend aan een in Nederland of België gerealiseerd interieurproject dat zich onderscheidt door een geslaagde synthese van gebruik, techniek en esthetiek.

Bij de beoordeling van de ingezonden projecten staan centraal het vernieuwende karakter van het interieur en de wijze waarop de professionaliteit van de ontwerper in het eindresultaat tot uitdrukking komt.

Het jureren van de inzendingen gebeurt door mensen die hun sporen in de interieurwereld hebben verdiend. Dit jaar zijn dat:

 

Diederik Fokkema, Fokkema & Partners Architecten, voorzitter

Diederik Fokkema (1962) studeerde in 1987 Cum Laude af aan de faculteit Bouwkunde van de TU Delft.Na zes jaar werkzaam te zijn geweest bij Richard Meier & Partners in New York, startte hij in 1995 zijn eigen bureau Fokkema & Partners Architecten te Delft. Waar de vormgeving van de architectuur van Richard Meier bij voorbaat vaststond, zocht hij naar een vormgeving die aansloot bij de identiteit van de gebruikers.

Fokkema is met zijn bureau verantwoordelijk voor de ontwikkeling van verschillende innovatieve werkconcepten, interieurontwerpen en complete renovaties.
Duurzaamheid is een kernonderdeel van zijn denken en heeft inmiddels geleid tot een aantal toonaangevende ontwerpen. Inmiddels zijn meer dan 75.000 mensen werkzaam in een kantooromgeving, ontworpen door Fokkema & Partners Architecten.

Emilie Escher - ARC15 Interieurjury

Emilie Escher, criticus FD

Emilie Escher ( 1962 geboren te Deventer) ging vrij snel na de school voor journalistiek in Amsterdam wonen en werken bij het Parool. Daar won ze in 1998 het Gouden Pennetje, een prijs voor jonge journalistiek voor een serie artikelen over jongeren in Amsterdam. Ze schreef over van alles voor die krant, haar interesse voor design werd pas gewekt eind jaren negentig, toen ze werd gevraagd om de wekelijkse wonen bijlage te gaan maken en het fenomeen Dutch Design opkwam. Nederlands Design werd langzaam maar zeker haar specialisatie.

Met de overstap naar Elsevier, waar onder haar redactie de themanummers Interieur tot stand kwamen, verbreedde haar designkennis zich naar het buitenland. Ze maakte lange interviews met grote ontwerpers als Patricia Urquiola en Jasper Morrison De laatste ontwerper is haar favoriet, vanwege de schijnbare eenvoud van zijn ontwerpen. Hoe langer ze over design schrijft, hoe meer het haar duidelijk wordt dat de beste ontwerpen vaak de eenvoudigst ogende zijn. Eigenlijk vindt ze het meeste van wat er wordt ontworpen lelijk en overbodig. Des te meer reden voor haar er de mooie en goeie dingen uit te halen.

Brechje van der Velde - ARC15 Interieur jury

Brechje van der Velde, Allen Overy LLP

Brechje van der Velden (1972) is advocaat en partner bij Allen Overy. Brechje is sinds 1996 werkzaam als advocaat en adviseert en procedeert vooral op het gebied van financieel recht. Haar interesse voor de architectuur is aangewakkerd door haar betrokkenheid als opdrachtgever bij de restauratie en verbouwing van het monumentale kantoorpand van Allen Overy in Amsterdam.

Als onderdeel van dit intensieve proces werd zij door de architect gedwongen om na te denken over haar ideale werkplek, het karakter van het kantoor en de mensen die daar werken en onderwerpen als kwaliteit en duurzaamheid.

 Roger Haan jury ARC15 interieur

Roger Haan, InterAlter interieurarchitecten

Roger Haan (1979) onderscheidt zich door een onuitputtelijk enthousiasme en bevlogenheid in zijn werk. Zijn oneindige stroom aan ideeën toetst hij – naast relevantie en ethiek – voortdurend aan maakbaarheid en toepasbaarheid. Een overblijfsel van een meer technische verleden van waaruit zijn carrière is gestart.

Als werktuigbouwkundige dacht hij al buiten de kaders, als interieurarchitect werd dat zijn vak. Hij studeerde in 2013 af (AKV|St.Joost) met een onderzoek naar ruimtelijke kwaliteit van verval binnen een context van herbestemming. Verbouwde aansluitend hierop een rijksmonument in het centrum van Maastricht – en leverde onlangs een budgethotel op dat paradoxaal knipoogt naar de eigen chique en rijke historie van deze stad. Roger Haan is interieurarchitect en mede oprichter van InterAlter interieurarchitecten in Maastricht

Harm Tilman, hoofdredacteur de Architect

Harm Tilman, hoofdredacteur de Architect, secretaris

Harm Tilman (1954) is sinds 2002 hoofdredacteur van de Architect, een onafhankelijk en opiniërend vakblad en platform op het gebied van architectuur, stedebouw, techniek en interieur waarin het ontwerp centraal staat. Tijdschrift, website en events informeren en inspireren ruimtelijke ontwerpers en plaatsen hun werkzaamheden in een bredere maatschappelijke en culturele context.

Daarvoor was hij coördinator aan de Academie van Bouwkunst Rotterdam. Tilman studeerde in 1984 af aan de TU Delft, was na zijn studie werkzaam als stedebouwkundig ontwerper en onderzoeker, gaf lezingen en begeleidde projecten op uiteenlopende onderwijsinstellingen in binnen en buitenland. Tevens is hij auteur van tal van publicaties op het gebied van moderne architectuur en ruimtelijke ordening.

Als je Harm wilt spreken kun je mailen naar h.tilman@dearchitect.nl of bellen naar
070 3046-775

Harm interesseert zich voor de vraag hoe de relevantie en het verdienmodel van de architectuur zijn te verbeteren en een nieuwe generatie architectuur gaat ontstaan. Hij richt zich op onderwerpen als transformatie en duurzaamheid, maar ook woonproducten, het circulaire bouwen, gezondheidsarchitectuur en industrialisatie. Over deze onderwerpen blogt hij iedere maandag en verschijnen maandelijks artikelen van zijn hand.

Inzenden

We nodigen je van harte uit om je gerealiseerde interieur in te zenden voor de ARC15 Award Interieur. Inzenden kan tot 28 augustus. De uitreiking zal plaatsvinden op 19 november tijdens een spetterende awardshow met aansluitend feest. Meer informatie over de wijze van inzenden vind je op http://productie.dearchitect.nl/plaatsarc2015

ARC15 Interieur is een initiatief van Plan@Office en de Architect

Reageer op dit artikel