nieuws

DDW 2014 tip 5: 3 x eten en drinken

Techniek

Er is zoveel te doen tijdens de Dutch Design Week dat keuzestress onvermijdelijk is. De redactie van de Architect helpt. De komende twee weken tippen we elke dag iets wat je niet mag missen. Vandaag: drie kekke restaurantjes en andere eetwaardigheden.

DDW 2014 tip 5: 3 x eten en drinken

Aan het begin van de twintigste eeuw kwam Eindhoven opzetten als industrie-stad. Bedrijven als Philips vestigden in de stad en bouwden grote fabrieken. Op het terrein wat heden ten dage Strijp-S heet, maar ook in het centrum, is het industriële sfeertje bewaard gebleven. De Witte Dame herbergt tegenwoordig de Design Acadamy, de lichttoren het restaurant Usine en verschillende lofts en Strijp S is opkomend als hip gebied voor jongeren en creatievelingen. Ook kun je er heerlijk eten. Daarvan hieronder drie voorbeelden.

1:  Restaurant Radio Royaal

Radio Royaal is gevestigd in het voormalige energiehuis van Philips. Radio Royaal omschrijft zichzelf als ‘driehonderd vierkante meter aan onopgepoetst design’. Met spinnenwebben aan de metershoge plafonds, oude tv’s en machines uit het Philips-tijdperk nog in de ruimte, is Radio Royaal hét voorbeeld van Eindhovens industriële sfeertje. De gerechten zijn Frans-Duits. Het restaurant is van 12:00 tot 22:00 uur geopend en te vinden op het Ketelhuisplein.

 

2: Smalle Haven en Haai eet Vis

In het centrum van Eindhoven ligt een verborgen schatkist. In restaurant de Smalle Haven vind je je algehele design-ervaring. Je kunt er shoppen, eten en drinken of gewoon rondlopen en de inrichting bewonderen. Het industriële interieur wordt gedomineerd door industriële design-objecten, zowel vintage als nieuw, vooral van Eindhovense ontwerpers. Het eten wordt dagelijks ingekocht en alles, ook het gebak, wordt huisgemaakt. En dat proef je! Uit ervaring kunnen we zeggen dat het eten er heerlijk is.

Het nieuwe visrestaurant Haai eet Vis opent tijdens de Dutch Design Week en is te vinden in dezelfde straat (Smalle Haven 8 – 24). Haai eet Vis is kleiner dan restaurant Smalle Haven en heeft een wat andere sfeer.   

Smalle Haven is tijdens de Dutch Design Week geopend van 12:00 tot 0:00 uur. Het restaurant verandert elke drie maanden van inrichting, dus kom na de DDW gerust nog eens terug!

3: Pop-up restaurant Damn Food Waste

Wereldwijd wordt er ontzettend veel voedsel verspild. Ook in Nederland wordt eenderde van het voedsel weggegooid, door supermarkten, maar ook door consumenten. Deze verspilling kost ongeveer 4,4 miljard euro (!) per jaar aan transport, afvalverwerking en zuiveringsinstallaties. Het speciale Dutch Design Week pop up-restaurant Damn Food Waste laat je proeven welke heerlijkheden je kunt bereiden van voedsel dat nu wordt verspild.  

Vandaag (20 oktober) van 14:00 tot 16:00 uur helpt Damn Food Waste de voedselbank door houdbare etenswaren in te zamelen op het Ketelhuisplein. Klik hier om je steentje bij te dragen.

Het restaurant staat de hele week op het Ketelhuisplein en is geopend van 10:00 tot 21:00 uur. Meer informatie vind je hier. Het restaurant is in de Strijp Area, waar je onder andere drie tentoonstellingen vindt van de nieuwe generatie designers.

Reageer op dit artikel